6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 71

Değerli öğrencilerimiz Tuna yayınları 6. Sınıf Fen Bilimleri ders kitabının tamamı sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Eğitim bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve amaçlı olarak istenen değişiklikleri meydana getirme sürecidir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Bu nedenle sıfırdan, hiç bilmiyormuş gibi TEOG Türkçe çalışmanız gerekir. Bu çalışmanın en önemli kısmı derstir. Derste öğretmenin verdiği direktifleri çok iyi uygulamalısınız. Çünkü Türkçe dersindeki önemli noktalar genellikle öğretmen tarafından laf arasında söylenir. Bunları iyi yakalamalı ve not almalısınız.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

2. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET

6. Sınıf Tuna Matbaa Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı 71. Sayfa Cevapları Bileşke Kuvvet

Bovling oyununda top labutlara çarptığında labutlar devrilir. Labutlara çarpması için topa kuvvet uygulanır. Uygulanan kuvvet topu harekete geçirir. Kuvvetin topun hareketine etkisini açıklayabilmek ve kuvveti gösterebilmek için kuvvetin özelliklerinin bilinmesi gerekir. Acaba kuvvetin özellikleri nelerdir?
 


Kuvvetin cisimler üzerindeki etkisinin nasıl olacağını tahmin edebilmek için kuvvetin özelliklerini iyi belirlemeliyiz. Kuvveti tam olarak tanımlayabilmek için yönünü, doğrultusunu ve büyüklüğünü bilmemiz gereklidir. Örneğin, lunaparkta bindiğimiz bir çarpışan arabaya karşımızdan gelen bir başka araba çarptığında arabamızın hareketinin bu durumdan nasıl etkileneceği, arabamıza etki eden kuvvetin yön, doğrultu ve büyüklüğüne bağlıdır. Bu nedenle çarpışmadan sonraki hareketimizi tanımlamak için diğer araba tarafından arabamıza uygulanan kuvvetin aynı büyüklükte olması tek başına yeterli olmaz. Uygulanan kuvvetlerin yön ve doğrultu özellikleri de önemlidir. Benzer şekilde bowling (bovling) oynayan kişilerin labutların tamamını devirebilmeleri için topun labutlara uyguladığı kuvvetlerin uygun yön, doğrultu ve büyüklükte olması gerekir. Misket oynarken misketimizin diğer bir miskete çarptığında ne olacağı yine misketimizin diğer miskete uyguladığı kuvvetin yön, doğrultu ve büyüklüğüne bağlıdır. Futbol örneğinde ise topla birlikte hareket eden bir oyuncuyu, arkadan gelen bir başka oyuncu çektiğinde farklı durumlar olabilir. Gole giden oyuncu bu durumdan hiç etkilenmeyebilir veya kısmen dengesi bozulup sendeleyebilir ve hareketine devam edebilir. Ya da tamamen dengesini kaybedip düşebilir. Tüm bu durumlar, arkadan müdahâle eden oyuncunun uyguladığı kuvvetin yön, doğrultu ve büyüklüklerine bağlıdır.