6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 52

Değerli öğrencilerimiz Tuna yayınları 6. Sınıf Fen Bilimleri ders kitabının tamamı sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Eğitim bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve amaçlı olarak istenen değişiklikleri meydana getirme sürecidir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Tekrar ve soru çözümü: Öğrenilen derslerin sık tekrarı ve o konu ile ilgili bol soru çözümü bizim vazgeçilmezimizdir. Öğrenilen bilgilerin büyük bir kısmı aynı gün unutulmaktadır. Bunu engellemek adına aynı gün yatmadan önce beş on dakika yapılacak bir tekrar öğrenilen konunun kalıcılığını sağlayacaktır. Yine birkaç gün sonra yapılacak konu tekrarı az da olsa unutulan bilgilerin tekrar hatırlanmasını sağlatacak ve daha kalıcı öğrenmeler gerçekleştireceksiniz.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

6. Sınıf Tuna Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 52 Cevabı

Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Bir kişinin diyaframı zarar görürse ne olur? Açıklayınız.

  • Cevap:

Nefes darlığı veya zorluğu

Göğüs, omuz veya karın bölgesinde ağrı

Kanda oksijen eksikliği

Daha az nefes alma

Nedenini Açıklayalım?

Diyafram nefes alma verme de görevlidir. Havanın akciğerlere dolup boşalmasını sağlar. Bu yüzden zarar görürse nefes alma problemleri görülür.

2. Soluk aldığınızda havanın izlediği yolu şekil çizerek gösteriniz.

  • Cevap:


3. Akciğerlerin yapısında milyonlarca alveolün bulunmasının yararı nedir? Açıklayınız.

  • Cevap:

Alveoller soluduğumuz havayla kanın buluştuğu yapılardır. Alveollerin etrafını kılcal kan damarları sarar. hava ve kan ne kadar çok alanda temas ederse solunum o kadar iyi gerçekleşir. Bu nedenle alveollerin milyonlarca küçük hava kesesi şeklinde olması temas yüzeyini artırır ve solunumun hızlı gerçekleşmesini sağlar.

4. Solunum sisteminin çalışmasına niçin ihtiyaç vardır?

  • Cevap:

Hücrelerin enerji elde etmek için besinleri parçalamakta kullandıkları oksijen solunum sistemi sayesinde vücuda alınır. Soluk vererek hücrelerde oluşan ve atık madde ve kabondioksit vücuttan atılır. Vücudumuz oksijeni ve karbondioksiti uzun süre depolayamaz. Bu yüzden solunum sisteminin sürekli çalışmasına ihtiyaç vardır. Konuşmamız için gerekli sesleri üretmek için solunum siteminin çalışmasına ihtiyaç vardır. Ayrıca; Solunum sistemi mikroorganizmalara karşı vücudu savunur.

5. Solunum sisteminin sağlığını korumak için öncelikle nelere dikkat edilmelidir?

  • Cevap:

Burunun fonksiyonlarını yerine getirebilmesi(toz-mikropları tutabilmesi veya soğuk havayı ısıtabilmesi) için burundan nefes almak gerekir.

Enfeksiyon ve mikrop kapma ihtimalinden dolayı hasta kişilere çok yaklaşmamak gerekir.

Sigara ve tütün ürünleri gibi zararlı, toksik madde içeren şeyleri kullanmamak gerekir.

Başta akciğer ve diğer solunum organlarını soğuğa karşı korumak, mevsim şartlarına göre giyinmek gerekir.