6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 145

Değerli öğrencilerimiz Tuna yayınları 6. Sınıf Fen Bilimleri ders kitabının tamamı sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Eğitim bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve amaçlı olarak istenen değişiklikleri meydana getirme sürecidir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Verimli çalışmanın en temel yolu öğrencinin kendine uygun bir çalışma planı hazırlamasıdır. Her öğrencinin dersleri algılama düzeyi gün içindeki zamanlarda değişiklik gösterir. Buna bağlı olarak öğrencinin kendi potansiyeline uygun çalışma planı yapması gerekirse bu konuda rehberlik servisinden yardım alması uygundur.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

6. Sınıf Tuna Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 145 Cevabı

2017 – 2018 Eğitim Öğretim yılıyla birlikte pek çok ders ve çalışma kitabı değişti. Değişen kitaplardan biri de “6. Sınıf Tuna Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları” oldu. Kitabı incelediğimizde ise Nilgün GÖKÇE ve Nermin IŞIK tarafından kaleme alındığını görüyoruz. Kitapta görseller ön plana çıkarılmış ve görsel tasarım ise Abdüssamed BAŞER tarafından yapılmış.

6. Sınıf Tuna Matbaa Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 145 Cevabı” ise önce sorular yazıldı daha sonra kitabın üzerinde çözülerek gösterildi. Önce sorular hemen ardından ise cevaplar mevcuttur.

6. Sınıf Tuna Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 145 Cevabı

A) Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Ses, madde ile karşılaştığında hangi durumlar meydana gelebilir?

  • Cevap: Ses dalgalar halinde yayılan bir maddedir. Sesin yayılması dalgalar ve frekanslar halinde gerçekleşir. Ses yayılırken soğrulur ve yansır. Sesin madde le karşılaşması durumunda frekansı ve dalga boyu değişebilir. Bunun için ses madde ile karşılaşınca bir engelle de karşılaşmış gibi olabilir. Sesin madde ile karşılaşmasından sonra yansıması söz konusudur. Sesin yansıması, sesin katı bir madde ile karşılaşması sonucunda gerçekleşir. Yankı olayının gerçekleşmesi için mesafenin kaynakla madde arası olarak on yedi metre olması gerekir. Sesin yansıyıp geri dönmesine yankılanma denir. Sesin madde ile karşılaşmasında yansıma, yankılanma ve soğrulma durumları gerçekleşir.

2. Kapalı mekânlarda sesin yayılmasını önlemek için neler yapılmalıdır?

  • Cevap: Kapalı mekanlarda sesin yayılmasını ve yankılanmasını önlemek için bazı önlemler alınmaktadır. Bu önlemlerin sesin yayılmasında engel oluşturacak maddelerin kullanılmasıyla sağlanmaktadır. İnşaat malzemelerinin sesin yayılmasını önleyecek şekilde üretilmesi bu alanda kullanılacak malzemelerin de özelliklerini ve alanını belirler. Kapalı mekanlarda delikli tuğlalar, straforlar, köpükler ve çift camlar kullanılmasının sebebi sesin yayılmasını engellemektir. Böylece sesin engellerle karşılaşması ve yalıtımı söz konusu olmakta, özellikle evlerde ve iş yerlerinde çıkan sesin gürültüye dönüşmesi engellenmektedir. Gürültüsüz bir ortamın gerçekleşmesi için ses yalıtımının yapılması gerekmektedir. Ses yalıtımının yapılması sesin yayılmasının önüne geçerek bazı sarf malzemeleriyle gerçekleşmektedir.

3. İnşaatlarda delikli tuğla, strafor köpük ve çift cam kullanılmasının amacı ne olabilir?

  • Cevap: İnşaatlarda bazı fiziksel özelliklerden yararlanarak sistemler geliştirilmektedir. Özellikle enerji sarfiyatını en aza indirmek için yapılan çalışmalar kapsamında sesin yayılmasının önüne geçilmesi de gündeme gelmektedir. Sesin yayılması, soğrulması, yansıması ve yankılanması gibi durumların önüne inşaat malzemeleri ile geçilebilmektedir.

    Sesin yayılmasını ve yankılanmasını önlemek için inşaatlarda ses yalıtımı yapılmaktadır. Sesin yalıtılması için gerekli olan malzemeler, delikli tığla, strafor, köpük, çift cam gibi inşaat malzemeleridir. Bunların kullanıldığı alanlarda sesin yalıtımı gerçekleşir. Böylece ses bir gürültü kirliliğine dönüşmeden yalıtılır ve insanlar evlerinde gürültüden uzak bir hayat sürerler.

B) Aşağıda verilen bilgilerden doğru olanın başındaki kutucuğa D, yanlış olana da Y harfi yazınız. Yanlış olanın doğrusunu alttaki satıra yazınız. (cevaplar aşağıdaki resimdedir.)

1. Kaynağından yayılan ses çarptığı madde tarafından soğrulursa sesin şiddeti azalır.
2. Yumuşak ve gözenekli yapıya sahip maddeler sesi, sert ve gözeneksiz olanlara göre daha çok soğurur.
3. Demir, ses yalıtımı için uygun bir malzemedir.
4. Düzgün ve sert yüzeyler sesin düzgün yansımasına neden olur.
5. Kaynağından yayılan ses, çarptığı madde tarafından yalnızca yansıtılır.
6. Ses, bir maddeye çarptığında madde sesin tamamını geçirir.
7. Ses yalıtımı, sesin yayılmasını önlemek için yapılır.

  • Cevap: