6. Sınıf Başak Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 325

Değerli öğrencilerimiz Dörtel yayınları 6. Sınıf Türkçe çalışma kitabının tamamı sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Eklektik eğitim anlayışında çocuğa verilecek mesajlara çok dikkat edilir. Çocuğun “kendisi” olarak önemli olduğu çeşitli yollarla, her fırsatta vurgulanmaya çalışılır. Çocuk koşulsuz sevildiğini, özlenen birisi olduğunu, kıymet verilen bir birey olduğunu, farklılığını dile getirirse saygı göreceğini bilir. Tek başına olsa da “yalnız” olmadığının, başkalarına “muhtaç” olmadığının farkındadır. Başka insanlara bağımlılığı değil bağlılığı önemser ve geliştirir.

Okul dönemi boyunca tüm derslerinizde işinize yarayacak ders kitabı cevaplarını yanıtlamayı sürdürüyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Ah Şu Gençler Cevapları

6. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Başak Yayınları 7. Tema Vatandaşlık Bilinci Sayfa 323, 324, 325, 326, 327, 328 Ah Şu Gençler Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

AH ŞU GENÇLER

1. ETKİNLİK 

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 323 Cevabı

Bu derse hazırlanırken tiyatro türüyle ilgili araştırma yapalım. Tiyatroyla ilgili bildiklerimizi ve deneyimlerimizi de anımsamaya çalışalım. Aşağıdaki soruların yanıtlarını düşünelim, tasarlayalım ve yanıtlarımızı sınıfta arkadaşlarımızla paylaşalım.

TİYATRO

Daha önce bir tiyatro oyunu izlediniz mi?

  • Cevap: Evet

Yanıtınız hayırsa neden izleyemediniz? Olanağınız olsa ne tür bir oyuna gitmek isterdiniz?

  • Cevap: Eğer yeniden gitmek isteseydim eğlenceli bir oyunu izlemek isterdim.

Yanıtınız evetse hangi oyuna gittiğinizi, oyunun konusunu ve sizde bıraktığı izlenimi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Gittiğim oyun çocuklar için yazılmış olan Kurbağa Prens adlı bir oyundu. Oyun biraz masal anlatır gibiydi. Herkes çok beğenmişti.

Bir tiyatro oyununu sahnede izlememiş olabilirsiniz ancak bir oyun metni okumuş olabilirsiniz. Daha önce okuduğunuz bir tiyatro metni var mı? Varsa arkadaşınızla paylaşır mısınız?

  • Cevap: Okuduğum bir tiyatro metni hatırlamıyorum.

Bildiğiniz ünlü tiyatro sanatçıları var mı, kimler? Bildiğiniz ünlü tiyatro oyunları var mı, neler?

  • Cevap: Var. Yılmaz Erdoğan, Yıldız Kenter, Şevket Çoruh.

Notlarım:

2. ETKİNLİK 

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 324 Cevabı

Aşağıdaki sözcüklerin anlamlarını sözlüklerimizden bulup öğrenelim.

  • Cevap:
  • anormal: Normal olmayan, tuhaf
  • bari: Hiç olmazsa
  • dâhi: –de, -da
  • dalgacı: İşine gereken önemi ve özeni göstermeyen
  • güya: Sözde, sanki
  • geveze: Çok konuşan ve boş konuşan
  • süt kardeş:Farklı anneden doğan ama bir anneden süt emen kişiler
  • talih: Şans
  • ukala: Kendini akıllı sanan

3. ETKİNLİK 

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 325 Cevabı

Edatların cümleye kattıkları anlamlar sağ sütunda karışık olarak sunulmuştur. Bu edatların cümleye hangi anlamı kattığını örnekteki gibi eşleştirerek bulalım.

2. b. uğrunda – 3. c. dışında – 4. d. uygunluk – 5. e. kadar; değin – 6. f. görelik – 7. g. zaman – 8. h. sebep – 9. ı. birliktelik – 10. i. benzerlik – 11. j.  – yaklaşıklık – 13. 1. amaç – 14. m. yön

Edatın Kattığı Anlam

1. Tatilden geldiği gibi tekrar bir gezi turuna katıldı.

1- 9 a. araç

2. İşine her gün bisikleti ile geliyormuş.

  • Cevap: ile

3. Senden başka birini sevemem ki…

  • Cevap: ki

4. Elinde kutu gibi bir şey vardı.

  • Cevap: gibi

5. Sana göre hiçbir sorunumuz yok.

  • Cevap: göre

6. Başarılı olduğu için hediyeler alınmış.

  • Cevap: için

7. Manzaraya karşı oturup sohbetimizi ettik.

  • Cevap: karşı

8. Ona ancak sen yardım edebilirsin.

  • Cevap: ancak

9. Bedenine göre bir elbise bulmuştu sonunda.

  • Cevap: göre

10. Onu görebilmek için her şeyi yaparım.

  • Cevap: için

11. Bu cebimde yirmi kadar şeker var.

  • Cevap: kadar

12. Silgiden önlüğe dek bütün gereksinimlerimi aldık.

  • Cevap: dek

13. Seneye adalara, kardeşim ile gideceğim.

  • Cevap: ile

14. Rahat çalışabilmek için sessiz bir yer arıyor.

  • Cevap: için

4. ETKİNLİK 

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 326 Cevabı

Okuduğumuz metinden yararlanarak aşağıdaki soruları yanıtlayalım.

Birinci tabloda kız ne yapmak istiyor? Anne ve baba, kızlarına nasıl yanıtlar veriyor?

  • Cevap: Bulaşık yıkamak, kek yapmak ve sonrasında da babasıyla sinemaya gitmek istiyor. Ama annesi de babası da bu isteklerini geri çeviriyor.

Birinci tablodaki anne ve babanın tutumunu değerlendiriniz. Sizce yazar bu tabloyu bizlere sunarak yetişkinlere ilişkin nasıl bir eleştiri gerçekleştirmiştir?

  • Cevap: Bence yanlış davranışlardır. Yazar yetişkinlerin çocuklarına karşı ilgisiz olduğunu ifade etmek istemiştir.

İkinci tablodaki öğrencilerin kişilik özellikleri hakkında neler söyleyebiliriz? Metindeki konuşmalardan ipuçları yakalayarak belirlemeye çalışınız (çalışkan, tembel, haylaz vb.). Bu öğrencilerin davranışları sizce nasıl (olumlu ya da olumsuz)?

  • Cevap: 2. tablodaki öğrenciler tembel ve haylaz öğrencilerdir. Bu öğrenciler olumsuz davranışlar sergilemektedir.

İkinci tablodaki öğretmenin tutum ve davranışları hakkında neler söyleyebilirsiniz? Metnin yazarı, bu tabloda sizce neyi eleştirmiştir; okura / seyirciye hangi düşünceyi iletmek istemiştir?

  • Cevap:  Bence öğretmen öğrencilerine konuşma hakkı verdiği için olumlu davranış sergilemektedir.

5. ETKİNLİK 

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 327 Cevabı

Yaşanmış veya yaşanması mümkün olayların veya insan yaşamının çeşitli yönlerinin sahnede canlandırılarak oynanmasına yönelik yazılara “tiyatro” denir.Yaşanmış veya yaşanması mümkün olayların veya insan yaşamının çeşitli yönlerinin sahnede canlandırılarak oynanmasına yönelik yazılara “tiyatro” denir.
Şimdi bu türün özelliklerini kavramaya çalışalım.

Bunun için;

1. Aşağıda listelenen özellikleri okuyalım.
2. Okuduğumuz özelliği anladıysak karşısına onay (✓) işareti koyalım. Eğer anlamadığımız bir madde olursa soru işareti (?) koyalım ve öğretmenize soralım.

1. Tiyatrolarda bir öykü, sahne olarak ayrılmış yerlerde oyuncuların söz ve hareketleriyle canlandırılır. (✓)
2. Tiyatro eseri, seyirciye ders vermek, onu düşündürmek, onu yorum yapmaya yönlendirmek amacını taşır. Bu bakımdan pek çok sanatçı tiyatroyu okul olarak görmüş ve tiyatro aracılığıyla halkı eğitmeyi amaçlamıştır. (✓)
3. “Görme” ve “işitme” öğeleri üzerine kurulan tiyatroda sözler ve davranışlar birbirini tamamlar, bir bütünlük oluşturur. (✓)
4. Tiyatronun gözler önünde ve canlı olarak seyircilerin fiziksel duyularına seslenmesi onu diğer yazı türlerinden ayırır. Çünkü tiyatro bu özelliğiyle diğer yazı türlerinden farklı olarak somut bir nitelik taşır. (✓)
5. Tiyatro oyunları, “yazar”, “eser”, “oyun” ve “seyirci” unsurlarından oluşur. Oyunun yazılı metnine ise “senaryo” denir. (✓)
6. Tiyatro metninin temel öğeleri ise “olay”, “kişiler”, “yer” ve “zaman”dır. (X)

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 328 Cevabı

b) Etkinliğin bu bölümünde “Ah Şu Gençler!” adlı tiyatro metninin temel öğelerini belirleyip yazalım.

Kişiler

  • Cevap:  kız, baba, anne, öğretmen, öğrenciler, Osman

Yer

  • Cevap: Ev ortamı ve sınıf ortamı

Zaman

  • Cevap: Belirtilmemiş

Olay / Olaylar

  • Cevap: Kız çocuğunun istekleri, ikinci tabloda ise öğretmen ve öğrencilerin diyalogları.

6. ETKİNLİK 

Yandaki resimden yola çıkarak bir “karşılıklı konuşma” yazalım. Oluşturduğumuz karşılıklı konuşmayı, sınıfta arkadaşlarımızla doğru vurgu ve tonlama yaparak canlandırmaya çalışalım.

Kişiler: Baba, Çocuk

Yer: Ev Ortamı, Çocuk (Yatak odası)

  • Cevap:

Zaman: Gece, uyku vakti

Olay: Babasının kızını masal okuyarak uyutmaya çalışması

NOT: “Zaman” ve “olay” öğelerini görsele bakıp tamamlayalım.

♦ Verilen bilgiler ve görsel doğrultusunda olayların nasıl gelişmesini istediğimizi belirleyelim.
♦ Ardından kişilerin yaşına uygun konuşma biçimini ve kurabileceği cümleleri, kullanabileceği sözcükleri düşünerek metnimizi oluşturalım.
♦ Bu kişilerin arasında geçebileceğini düşündüğümüz bir tiyatro metnini oluşturmaya çalışalım.Metnimizi gözden geçirip bir başlık koyalım.
♦ Son olarak düzeltmelerimizi yapıp oluşturdüğumuz metni defterimize yazalım.

  • Cevap: Baba: Haydi kızım, bu gece senin için yeni bir masal buldum. Sana onu okuyacağım uyumadan önce.
    Çocuk: Babacığım bu akşam biraz geç uyusam olmaz mı?
    Baba: Olmaz kızım. Biliyorsun ki sabah okula gitmek için erken kalkacağız.
    Çocuk: Peki babacığım. Hadi o zaman masal okumaya başlar mısın?
    Baba: Tamam kızım haydi sen de gözlerini kapatarak dinle beni.
    (Baba masalı okumaya başlar. Kısa bir sürede çocuk uyur.)

 

Yazılı Soruları ve Cevapları İçin Tıkla

Bütün Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları İçin Tıkla

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir