6. Sınıf Başak Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 14

Bu yıl 6. sınıflarda Türkçe dersi geçen yıldan farklı olarak Başak yayınlarının kitabından okutulacak. Kimi okullar MEB yayınını kimileri ise Başak yayınlarını okutacak. Eğer yanlış kitaba gelmediyseniz aradığınız sayfanın çözümleri aşağıda yer almaktadır. Paragraflarla ilgili sorularda ana ve yan düşünceleri belirleme veya ayırma ve ana düşünce ile yan düşünce arasındaki bağlantıları görebilme, ayrıca düşünceyi geliştirme yol ve biçimlerini tanıma bu tip soruların doğru cevabını bulma açısından önemlidir.

Değerli yöneticilerimiz sizler için kitaplarınızın yanıtlarını yetiştirmek için yoğun çaba sarf ediyor. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

6. sınıf Başak Matbaacılık Türkçe çalışma kitabı cevapları, sayfa 10-11-12-13-14, Dünyanın Gezginleri metni etkinlik cevaplarını içerikte bulabilirsiniz.

1. ETKİNLİK

Dünyanın Gezginleri metni sorularının cevaplandırılması:

Bir gezginin özellikleri ve gezginlerin nasıl göründükleri: Yeni yerler keşfetmeyi sever. Meraklıdır. Girişkendir. Bir kaç yabancı dil bilir. Yolculuk yapmayı sever. Yeni insanlarla tanışmak ister. Macerayı sever.
Gezginler genelde sık yolculuk yaptıkları için en çok lazım olan eşyalarını yanlarında taşırlar. Bu eşyalarını genelde sırt çantalarında taşırlar. Sırtlarında bir çanta, kafalarında şapka vardır. Boyunlarında da fotoğraf makinası vardır.

Gezginlerin yaşayışları: Gezginler sık yolculuk yaptıkları için bir yerde çok uzun süre kalmazlar. Yolculuklarında otellerde, misafirhanelerde kalırlar ya da uygun yerlerde kamp yaparlar. Çok fazla paraya önem vermezler. Gezip gördükleri yerleri ve çektikleri fotoğrafları kitap, gazete, dergi gibi yerlerde yayınlayarak para kazanırlar.

Tanıdığım gezginler: (Örnektir) Bildiğim en önemli gezgin Evliya Çelebi’dir. Dünyanın bir çok yerini gezip bunları Seyahatname adlı eserinde anlatmıştır. Günümüzde ise Deniz Pehlivan adlı genç bir gezgin vardır. Çok genç yaşta bir çok yeri gezip görmüştür. Gezip gördüğü yerleri birhayalinpesinde.com adresindeki blogunda anlatmaktadır.

2. ETKİNLİK

Dünyanın Gezginleri metni içerisinde bulunan deyimlerin anlamları:

(Önce metinden hareketle deyimlerin anlamlarını tahmin ediniz. Daha sonra aşağıdaki anlamlarla kontrol ediniz.)

Elini çabuk tutmak: Hızlı davranmak, acele etmek.

İşinin hakkını vermek: Bir işi hiç bir şekilde eksik kalmayacak şekilde, hilesiz ve herkesin beğeneceği şekilde yapmak.

Göz gözü görmemek: Koyu karanlıktan ya da sisten, tozdan, dumandan hiçbir şey görülemez olmak.

3. ETKİNLİK

Güz meyveleri denince akla gelenler:

Mürdüm eriği, kavun, incir, üzüm, fındık, karpuz, elma, armut, greyfurt, mandalina, ceviz, kestane, nar, kivi.

4. ETKİNLİK

Yeryüzünün yorganı ifadesinin hatırlattıkları, yorgan sözcüğünün kullanılma nedeni:

Yeryüzünün yorganı ifadesi ile gökyüzünü anlıyoruz. Gökyüzü, dünyayı sarıp bizi dış etkilerden koruyan bir yorgan gibidir. Burada yorgan sözcüğünün kullanım amacı anlatımı kuvvetlendirmektir.

5. ETKİNLİK

Zamanın hareket ettiğini, durduğunu ya da ilerlediğini gösteren dilimizdeki kullanımlar:

⇒ Vakit nakittir.
⇒ Zaman su gibi akıp gidiyor.
⇒ Zaman ne çabuk geçmiş.
⇒ Sabahtan akşama kadar…
⇒ Yelkovan kaçar, akrep kovalar.
⇒ Daha dün gibi aklımda.

6. ETKİNLİK

Dünyanın Gezginleri metni sorularının cevapları:

⇒ Metne göre Güz; hafif kambur ve biraz yaşlıymış. Çevresine serinlik yayarmış. Paltosunun astarı bulutlardan ve sisten oluşuyormuş.
Kış; çok yaşlıymış. Bir o yana bir bu yana koşturacak hali yokmuş. Sağa sola soğuk nefes üflermiş.

⇒ Metinde Güz’ün ve Kış’ın yaşlı, Bahar’ın ise genç olarak nitelendirilmesinin sebebi, sahip oldukları özelliklerin insanlara benzetilmesidir. Yaşlı insanların saçları ağarmıştır, yavaş hareket ederler ve kuvvetleri kalmamıştır. Güz ve kış geldiğinde de çevremiz soğur, ağaçların yaprakları kurur. Kar yağdığında her yer bembeyaz olur. Tam bir yaşlı insana benzer.
Genç insanlar ise daha hareketlidir. Rengarenk giyinirler. Hayat doludurlar. Bahar geldiğinde de çevremize canlılık gelir. Ağaçlar yeşerir, hayvanlar yuvalarından çıkar, kuşlar öter, rengarenk çiçekler açar. Dünya adeta gençleşir.

⇒ Dünyanın Gezginleri metni konusu: Mevsimlerin çevremize olan etkileri.

7. ETKİNLİK

Dünyanın Gezginleri metni türünün belirlenmesi:

Metnin türü masaldır;

çünkü masallarda zaman ve mekan kavramları belirsizdir.

çünkü masallarda olaylar olağanüstüdür.

çünkü masallar hayal gücünün ürünüdür. Gerçekleşmesi mümkün olmayan olaylar anlatılır.

9. ETKİNLİK

Metnin tamamlanması:

(Örnektir)

Ben Bahar’ım.

Bahar güneşi kapatan bulutları elinde silgisiyle bir güzel silmiş. Güneş rahatça ışığını doğanın üzerine yaymış. Işığı gören hayvanlar bir bir yuvalarından çıkmışlar. Kuşlar şarkı söylemeye başlamış.

Genç Bahar, almış eline kalemi doğayı yeşile, kırmızıya, mora, sarıya boyamaya başlamış. Her yer rengarenk olmuş. Yeni rengarenk kıyafetlerini beğenen doğa şarkılar söylemeye başlamış. İnsanlar doğanın şarkısına eşilk etmek için evlerinden çıkmışlar. Pinkik yaparak eğlenmişler.

Bahar işini çok güzel yapmış. Herkes mutluymuş. Ama bu işler Bahar’ı çok yormuş. Zaten Yaz’da Bahar’ın arkasından dürtüp duruyormuş, sıra bende diye…

10. ETKİNLİK

Boşluklara uygun seslerin getirilmesi:

Bu öyküyü satır satır hatırlıyorum.

Şekerleri ikişer ikişer paylaştık.

Ali’nin annesi bugün gelecekmiş.

Gökyüzünün güzelliği gözlerimi alıyor.


6. sınıf Başak Matbaacılık Türkçe ders kitabı cevapları, sayfa 10-11-12-13-14, Dünyanın Gezginleri metni etkinlik cevaplarını beğendiyseniz, aşağıdaki paylaşım butonlarını kullanarak arkadaşlarınızın da cevaplardan faydalanmasını sağlayabilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir