6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 117

Değerli öğrencilerimiz Dörtel yayınları 6. Sınıf Din Kültürü ders kitabının tamamı sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Eğitim bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve amaçlı olarak istenen değişiklikleri meydana getirme sürecidir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Ayrıca 3-4 saatte, 1 veya 2 saatlik ara vermek de konsantrasyonu artırmak ve bıkmadan çalışmayı sağlamak için çok önemlidir.
Ara verilmeden çalışıldığınızda, bilgileri daha çok karıştırırsınız, iki şıkka indirip yanlışı cevaplandırma oranınız artar. İlk 45 dakikadan sonra zayıf kaydetmeye başlarsınız. Çalıştığınızı zannedersiniz, ama etkisiz öğrenirsiniz.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

6. Sınıf Dörtel Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 117 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

6. Sınıf Dörtel Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 117 Cevabı 

1. Yalan ve hile ne gibi olumsuzluklara sebep olur? Açıklayınız.

  • Cevap:*Kişilerin ailesinden uzaklaşmasına neden olur.

    *Kişilerin ailelerinden ayrı düşmelerine neden olur.

    *Kişilerin itibarlarını kaybetmelerine neden olur.

    *Kişilerin toplum tarafından dışlanmalarına neden olur.

    *Toplumda suç oranının artmasına neden olur.

    *Toplumda birlik ve beraberliğin bozulmasına neden olur.

    *Toplumda barış ve huzurun bozulmasına neden olur.

    *Toplumda güvensizlik doğurur.

2. İftira neden kötü bir davranıştır? Belirtiniz.

  • Cevap: İftira, İnsanların aralarını bozan, insanları birbirine düşman eden ve toplumda bölünmelere neden olan bir davranıştır. İftira kavgalara hatta savaşlara bile neden olmaktadır. Bu yüzden çok kötü bir davranıştır.

3. İslamiyet hırsızlığı niçin yasaklamıştır? Söyleyiniz.

  • Cevap:İslamiyet’te kötü davranışlar ve insanlara zarar veren davranışlar yasaklanmıştır. İnsanı korumak ve çevreyi korumak İslam’ın ortaya koyduğu hükümler sayesinde gerçekleştirmek mümkündür. İslamiyet, canlı ve cansız bütün varlıkların korunmasında ve yerinde değerlendirilmesinde hükümler koymuştur.İslamiyet’te yasaklanan davranışlardan biri de hırsızlıktır. Hırsızlık yapan kişi insanların malına zarar verdiği için günaha girer. Kul hakkına girmiş olur. İnsanları mağdur duruma düşürür. Bu nedenle hırsızlık haksız kazanç olarak da yasak edilmiştir. Bazı maslahat durumlarında hırsızlara ceza verilmez. Hırsızlığa neden olan durumlar bertaraf edilmeden hırsızlıkla baş edilemez. Kıtlık zamanında, açlıktan hırsızlık yapan kişiye ceza verilmez. Bunun harici durumlarında hırsızlığın dereceli olarak cezaları vardır.

4. Annemize, babamıza ve diğer büyüklerimize saygımızı nasıl gösterebiliriz? Belirtiniz.

  • Cevap: Anne baba ve büyüklerimize saygımızı nasıl gösterebiliriz? Anne, baba ve büyüklerimiz bizi büyük emek ve fedakarlıkla yetiştiren insanlardır. Onlar bizim için değişik güçlüklere katlanırlar. Annemiz, babamız, öğretmenlerimiz gibi büyüklerimiz, hayata daha iyi hazırlanmamız için bize yol gösterirler, örnek olurlar. Hiçbir karşılık beklemeden her türlü özveriyi gösterirler. Bize iyi, dürüst olmayı öğretirler. Kötülere ve kötülüklere karşı bizi uyarır ve korurlar.Dinimiz; anne, baba ve büyüklerimize karşı saygısızlık yapmamızı da yasaklamıştır. Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de bizlere şu uyarıda bulunmaktadır: “Rabb’in, sadece kendisine kulluk etmenizi, anne ve babanıza da iyi davranmanızı emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa kendilerine ‘Of!’ bile deme; onları azarlama, ikisine de güzel söz söyle.”

    Biz de anne ve babamıza iyi davranmalı, onların gönüllerini kırmamalı, onları hoşnut etmek için özen göstermeliyiz. Ellerini öpüp hayır dualarını almalıyız. Bu bize, büyük bir manevi destek verir.

5. Emr-i bi’l-ma’ruf, nehy-i ani’l-münker ne demektir? Bilgi veriniz.

  • Cevap: İslami bir anlamı olan ve İslam dininin kutsal kitabı Kur’an temeli bir ifade olan emr-i bi’lma’ruf ve nehy-i anilmünker, insanlara iyiliği emretmek ve insanları kötülükten sakındırmak, men etmek anlamındadır.

6. Kötülükler karşısında sessiz kalmak doğru mudur? Niçin? Tartışınız.

  • Cevap: Kötülükler karşısında susanlar dilsiz şeytandır.Bu yüzden susmamalıyız.

7. I. Bir kimsenin arkasından, duyduğunda hoşlanmayacağı şekilde konuşmak
II. Bir kişiyi yapmadığı bir şeyden dolayı suçlamak
III. Yanımızda bulunmayan kişiyi incitici, küçültücü sözlerle anmak
IV. İnsanların dedikodusunu yapmak, onları çekiştirmek Yukarıdakilerden kaç tanesi gıybet olarak değerlendirilebilir?
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

  • Cevap: C

8. “Arkadan çekiştirmeyi, yüze karşı eğlenmeyi âdet edinen herkesin vay hâline!”
(Hümeze suresi, 1. ayet.)
Yukarıdaki ayet hangi davranışlarla ilgilidir?
A) Gıybet ve alay etme
B) İftira ve hırsızlık
C) Büyüklere saygısızlık
D) Yalan ve hile

  • Cevap: A

9. Başkalarının sahip olduğu nimetleri kıskanan, bu nimetlerin onun elinden gitmesini ve sadece kendisinde olmasını isteyen kişiye ne denir?
A) Hırsız B) İftiracı C) Hasetçi D) Kibirli

  • Cevap: C