6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 113

Değerli öğrencilerimiz Dörtel yayınları 6. Sınıf Din Kültürü ders kitabının tamamı sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Eğitim bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve amaçlı olarak istenen değişiklikleri meydana getirme sürecidir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Ertesi gün göreceğin konulara genel olarak göz at.Öğrenmeyi harekete geçiren duygu meraktır. Merak duygusu ile öğrenme hem zevkli hem de çok kalıcıdır.  Merak, aynı zamanda dikkati bir noktaya odaklamayı sağlar. Bu çalışma, sadece “hangi konuları göreceğim” diye bir göz atma işlemidir. Detaylı bir çalışma değildir. Bu çalışmanın amacı işlenecek konular hakkında genel bir resme sahip olmaktır.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

6. Sınıf Dörtel Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 113 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

6. Sınıf Dörtel Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 113 Cevabı 

Kötü davranışta bulunan birini gördüğünüzde ne yaparsınız?

  • Cevap: Kötü davranışlı birini gördüğümde, ilk önce uyarırım. Bu davranışını yapmaması gerektiğini söylerim. Neden yapmaması gerektiğini de anlatırım. İyi davranışın ne olduğundan bahsederim. Daha sonra bu davranışların sonuçlarından çevreye ve insanlara verdiği zararlardan bahsederim. Kötü davranışları azaltmak veya yok etmek, iyi davranışları yaşamak ve yaşatmak ile mümkün olabilir. İyi davranışlar arttıkça, kötü davranışlar kaybolur.

***************

Eski zamanlarda bir adam yola diken dikti. Yoldan geçip de dikeni görenler adama kızdılar ve onu uyardılar. Adamdan, diktiği dikenleri sökmesini istediler. Adam ise işi ağırdan alıyor, “Acele etmeyin, sökeceğim.” diyordu. Bu arada dikenler büyümeye başladı. Yoldan geçen kişilerin elbiselerini parçalıyor, ayaklarını ve vücudunu yaralıyor, kanatıyordu. Adam ise hep “Tamam, sökeceğim.” diyor ama acele de etmiyordu. Halk sonunda adamı valiye şikâyet etti. Vali adamı çağırdı ve diktiği dikenleri sökmesini söyledi. Adam, “Tamam sökerim. Daha önümüzde günler çok.” dedi. Vali, “Emre aykırı hareket etme. Sen işi hep yarına bırakıyorsun. Gün geçtikçe zaman da geçiyor. O kötü ağaç gençleşmekte, sen ise kuvvetten düşmektesin. Diken gün geçtikçe gelişip güçlenmekte, onu sökecek kişi ise ihtiyarlayıp güçten düşmektedir. Diken her an yeşerip tazelenmekte, onu sökecek kişi ise her gün kuruyup sersemlemektedir. O gençleşmekte, sen ise hasta bir ihtiyar olmaktasın. Çabuk ol, zira kıymetli zaman çabuk geçiyor.”
Bu hikâyeyi anlatan Mevlana der ki: “Her kötü huyunu, ayağını inciten bir diken farz et. Kötü huydan kaç kere hasta oldun fakat idrakin yok, ne idraksizsin!”
(Mevlânâ, Mesnevi, C 2, s. 193-194.)
Yukarıdaki hikâye bize ne anlatmak istemektedir? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Bugünün işine kesinlikle yarına bırakmamalıyız. Eğer hayatımızda bir olumsuzluk bizi rahatsız eden bir durum varsa en kısa zamanda çözmeliyiz.

“Mümin erkekler mümin kadınlar da birbirlerinin velileridir. Onlar iyiliği emreder, kötülükten alıkorlar, namazı dosdoğru kılarlar, zekâtı verirler, Allah ve Resulüne itaat ederler. İşte onlara Allah rahmet edecektir. Şüphesiz Allah azîzdir, hikmet sahibidir.” (Tevbe suresi, 71. ayet.) Yorumlayınız. 

  • Cevap:  Her insan eşittir. Herkes birbirlerinin doğrularını yanlışlarını söylemeleri ve birbirlerine yardım etmelidir.