6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 110

Değerli öğrencilerimiz Dörtel yayınları 6. Sınıf Din Kültürü ders kitabının tamamı sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Eğitim bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve amaçlı olarak istenen değişiklikleri meydana getirme sürecidir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Oysa hissetmek, subjektif bir veridir ve bizi yanıltabilir. Anladığınızın ve öğrendiğinizin gerçek göstergesi sorulardır. Sorularda iyi iseniz anladığınızı hissetmeseniz de öğrenmişsiniz ve anlamışsınız demektir. Sorularda iyi değilseniz anladığınızı hissetseniz de eksiğiniz var demektir.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

6. Sınıf Dörtel Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 110 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

6. Sınıf Dörtel Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 110 Cevabı 

“Ey dili ile inanıp kalbine iman girmeyenler! Müslümanlara eziyet etmeyiniz ve onların gizli taraflarını araştırmayınız! Allah, Müslüman kardeşinin gizli tarafını araştıranın gizli tarafını araştırır. Ve Allah, kimin gizli tarafını araştırırsa, evinin içinde bile olsa onu herkese karşı mahcup eder.”
(Tirmizî, Birr, 85.) Yorumlayınız. 

  • Cevap: Müslümanlar birbirlerinin gizli tarafını sorgulamaz ve araştırmaz.

Dört Hintli namaz kılmak için bir mescide varmışlardı. Huşu içinde namazlarını kılmak için niyet edip tekbir aldılar. Müezzin içeri girdiğinde biri gayriihtiyari, “Ezan okundu mu?” dedi. Diğer Hintli, namazda olduğu hâlde berikini ihtar için “Konuştun, namazın bozuldu.” dedi. Üçüncüsü de “Zavallı, sen kendine bak, ona kızma.” dedi. Dördüncüsü de “Allah’a hamdolsun, ben onlar gibi konuşmadım.” dedi. Böylece hepsinin namazı bozuldu.
(Mevlânâ, Mesnevi, C 2, s. 242.)
Yukarıdaki hikâye bize hangi mesajları vermektedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Namaz kılarken ne olursa olsun konuşulmamalı ve yanımızdaki sözleri dinlenmemelidir.

Anne ve babamıza neden saygılı olmamız gerekir?

  • Cevap: Anne baba ve büyüklere karşı neden saygılı davranmamız gerektiğini düşünerek defterinize bununla ilgili bir kompozisyon yazınız. Anne, baba ve büyüklerimiz bizi büyük emek ve fedakarlıkla yetiştiren insanlardır. Onlar bizim için değişik güçlüklere katlanırlar. Annemiz, babamız, öğretmenlerimiz gibi büyüklerimiz, hayata daha iyi hazırlanmamız için bize yol gösterirler, örnek olurlar. Hiçbir karşılık beklemeden her türlü özveriyi gösterirler. Bize iyi, dürüst olmayı öğretirler. Kötülere ve kötülüklere karşı bizi uyarır ve korurlar.Dinimiz; anne, baba ve büyüklerimize karşı saygısızlık yapmamızı da yasaklamıştır. Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de bizlere şu uyarıda bulunmaktadır: “Rabb’in, sadece kendisine kulluk etmenizi, anne ve babanıza da iyi davranmanızı emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa kendilerine ‘Of!’ bile deme; onları azarlama, ikisine de güzel söz söyle.”  İsrâ suresi, 23. ayet.

    Biz de anne ve babamıza iyi davranmalı, onların gönüllerini kırmamalı, onları hoşnut etmek için özen göstermeliyiz. Ellerini öpüp hayır dualarını almalıyız. Bu bize, büyük bir manevi destek verir.