5. Sınıf Semih Ofset Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 88

Sevgili öğrencilerimiz 5. Sınıf Semih Ofset yayınları Fen Bilimleri ders kitabının tüm sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Etkinlik ve formülün bulunduğu fen dersi uygun yöntemlerle çalışıldığı takdirde tadından yenmez çünkü fen dersinde öğrenilenler hayatımızın içindedir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Özellikle öğrencilerin derste ki başarıyı kısa zaman içerisinde sağlayabilmeleri adına mutlaka beceri, kazanma ve ders çalışma alışkanlıkların elde edilmesi gerekiyor. Bu sayede kısa süre içerisinde ders konusunda kendinizi geliştirebilecek ve ders çalışırken sıkılmadan konuları daha ayrıntılı bir şekilde öğrenebilme şansına sahip olacaksınız.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Ünite Kuvvetin Ölçülmesi Sayfa 86, 87, 88, 89, 90, 91 Dinamometre Soruları ve Cevapları 2017 – 2018

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 88 Cevabı

İstediğiniz malzemeleri kullanarak siz de bir dinamometre tasarlayınız.

  • Cevap:

Tasarladığınız dinamometrenin şeklini aşağıya çiziniz.

  • Cevap:

Tasarımınızı tamamladıktan sonra gerekli malzemeleri temin ederek tasarladığınız dinamometrenin modelini yapınız.

  • Cevap:

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 89 Cevabı

■ 3-4 kişilik gruplar oluşturalım. Dinamometrenin yapısını inceleyelim.
■ Oyuncak kamyonu çekmek için gereken kuvveti tahmin edelim. Tahminimizi tabloya kaydedelim.
■ Aynı işlemi kamyonun üzerine bir miktar taş koyduktan sonra tekrarlayalım. Tahminlerimizi ve ölçtüğümüz değerleri tabloya not edelim.Oyuncak kamyonun üzerine taş yerine sırasıyla defter, kitap, kalemlik gibi malzemeler koyarak aynı işlemi tekrarlayalım. Tahminlerimizi ve dinamometre ile ölçtüğümüz değerleri tabloya not edelim.

  • Cevap:

Boş kamyon

Tahmini kuvvet değeri (N):

Dinamometrede okunan deger (N):

Taşla dolu kamyon

Tahmini kuvvet değeri (N):

Dinamometrede okunan deger (N):

Defter yüklü kamyon

Tahmini kuvvet değeri (N):

Dinamometrede okunan deger (N):

Kitap yüklü kamyon

Tahmini kuvvet değeri (N):

Dinamometrede okunan deger (N):

Kalemlik yüklü kamyon

Tahmini kuvvet değeri (N):

Dinamometrede okunan deger (N):

Tahminlerimiz ile dinamometrede okuduğumuz değerler arasında nasıl bir ilişki vardır?

  • Cevap:

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 90 Cevabı

A- Aşağıda verilen ifadelerden doğru olanların basına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız. Yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadelerin altındaki boşluğa doğrusunu yazınız.

(D) Dinamometre kuvvetin büyüklüğünü ölçer.
(Y) Kuvvet cisimlerin şeklini değiştiremez. (Kuvvet, cisimlerin şeklini değiştirebilir.)
(Y) Dinamometrelerde hassas ölçüm yapmak istiyorsak kalın yay kullanmamız gerekir. (Dinamometre ile hassas ölçüm yapmak için ince yay kullanmamız gerekir.)
(D) Kuvvetin birimi Newton’dır.
(Y) Cam esnek bir cisimdir. (Cam, esnek bir cisim değildir.)
(D) Dinamometrelerin içinde sarmal yay bulunur.

B- Aşağıda verilen soruları cevaplandırınız.

1) Aşağıdaki soruları tabloya göre cevaplandırınız.

a- Her bölmesi 5 N’lık kuvveti ifade eden 10 bölmeye sahip bir dinamometre tablodaki kuvvetlerden hangilerini ölçebilir?

  • Cevap: 1, 2, 3, 5

b- Her bölmesi 3 N’lık kuvveti ifade eden 5 bölmeye sahip bir dinamometre tablodaki kuvvetlerden hangilerini ölçebilir?

  • Cevap: 1

2) En fazla 100 N büyüklüğündeki kuvveti ölçebilen 10 bölmeli bir dinamometrede, 3 bölmelik uzamaya sebep olan kuvvet kaç Newton olur?

  • Cevap: En fazla 100 N büyüklüğündeki kuvveti ölçebilen 10 bölmeli bir dinamometrenin her bölmesi 10 N’lık kuvvet ölçer. Buna göre 3 bölmelik uzamaya sebep olan kuvvet 30 N olur.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 91 Cevabı

3) Resimde aynı maddeden yapılmış K, L, M yaylarına asılmış cisimlerin uyguladıkları kuvvetler görülmektedir. Yayların esnekliğinin yayın kalınlığına bağlı olduğunu anlatan bir deney yapmak isteyen Onur, bu yaylardan hangi ikisini kullanmalıdır?

  • Cevap: K ve L

4) N’lık bir cismin uyguladığı kuvveti ölçerken dinamometrenin yayı 2 birim uzuyor. Aynı dinamometreye 10 N’lık cisim asılırsa dinamometrenin yayı kaç birim uzar?

  • Cevap: 4 N’lık bir cismin uyguladığı kuvveti ölçerken dinamometrenin yayı 2 birim uzadığına göre her bir bölme 2 N’lık kuvveti gösterir. Dinamometreye 10 N’lık cisim asılırsa dinamometrenin yayı 5 birim uzar.

5) Özdeş dinamometrelere şekildeki gibi K, L, M cisimleri asılıyor. K, L ve M cisimlerinin uyguladığı kuvvetleri büyükten küçüğe doğru sıralayınız.

  • Cevap: L, K, M

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir