5. Sınıf MEB Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 30

Kıymetli öğrencilerimiz 5. Sınıf MEB yayınları Türkçe Çalışma kitabının tüm sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Türkçe dersi dinlenirken öğretmenin uyarıları dikkate alınmalı önemli yerler işaretlemeli anlatılanların benzerlik ve zıtlıkları karşılaştırılarak mukayese edebilme bilinci geliştirilmelidir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Dil bilgisini öğrenmek imkânsız değil! Okuduğumuzu çok iyi anlayabiliyoruz; fakat dil bilgisi bizim için tam bir tabu. Öyle mi? Size bir önerim var: Dil bilgisi, aslında çok iyi bildiğiniz dilin inceliklerine ulaşmak için sizin için bir fırsattır. Soyut kavramlardan, terimlerden sıkılıyor olabilirsiniz. Fakat öncelikle dil bilgisine karşı ön yargılarınızı yıkmanızı istiyorum. Böylesi konulara “Biz ailece matematik özürlüyüz.” cümlesindeki insanlar gibi yaklaşmanız baştan kaybetmemize sebep olur.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

5. Sınıf  Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Tema Çocuk Dünyası Sayfa 30, 31, 32, 33 Anlamak Dinleme/İzleme Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları  

ANLAMAK METNİ

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 30 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. “Anlamak” sözcüğü size neler çağrıştırıyor? Boşlukları doldurunuz.

  • Cevap:  İdrak etmek
  • benimsemek
  • kavramak
  • bilmek

2. “Damdan düşen damdan düşenin hâlini bilir.”, “Ateş düştüğü yeri yakar.” ve “Komşunun hakkında hüküm vermeden önce iki ay onun mokasenleriyle yürü.” sözlerini açıklayınız.

  • Cevap: Bir kimse hakkında peşin hüküm vermeden önce onun yaşadıklarını bilmeli onun gibi düşünmeli ve onun yerine kendimizi koymalıyız.

1. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki boşlukları dinlediğiniz şiire göre doldurunuz.

Bazen anlıyorum
Bazen anlamıyorum.
Annemi
Babamı
Ninemi
Annem şöyle der
Göstererek beni
– Cin gibi maşallah
Cin ne demek
Gibi ne demek
Babam diyor ki
Bana bakarak
altını üstüne getirmiş evin.

Hiç yapabilir miyim
Dediklerini
Tek başıma
Ninemse der bana
topaç gibi
Bir dedem
açık insan
Pek de zeki
dilinden bal akar.
Attaya gidelim der
Al sana şeker der
göz kırpar.
Okşar
Sever
Bir de gıdıklar.
Dedemi çok anlıyorum

Cahit ZARİFOĞLU

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 31 Cevabı

2. ETKİNLİK

b) Şiirde, aile bireyleri çocuğun özelliklerini anlatırken bazı deyimler kullanmaktadır. Metni tekrar dinleyerek deyimleri bulunuz ve deyimlerin anlamlarını yazınız.

  • Cevap: Attaya gitmek, topaç gibi, altını üstüne getirmek, dilinden bal akmak, göz kırpmak

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki simgeleri inceleyiniz.

1. Yukarıdaki işaretlere nerede rastlayabilirsiniz?

  • Cevap: Sinema filmlerinde ya da televizyon programlarında.

2. İşaretlerin altındaki kutucuklara işaretlerin anlamlarını yazınız.

  • Cevap:
  • 1.işaret: Aile ile izlenebilir içerik.
  • 2. işaret: 7 yaşından küçük çocukların izlemesi sakıncalıdır.
  • 3. işaret: 13 yaşından küçük çocukların izlemesi sakıncalıdır.
  • 4. işaret: Şiddet içeren görüntüler olabilir.

3. Medya araçlarında ya da İnternet sitelerinde sunulan bilgilerin size uygun olup olmadığını nasıl belirleyebilirsiniz?

  • Cevap: Ancak başka güvenilir kaynaklarla karşılaştırarak öğrenmek mümkündür. Bu sayede bilgilerin doğruluğunu teyit edebiliriz.

4. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki fıkrayı okuyunuz.

b) Nasreddin Hoca “Bırakın münakaşayı. Çabuk bana daha önce damdan düşmüş birini bulun.” cümlesiyle ne söylemek istiyor olabilir? Anlatınız.

  • Cevap: Daha önce başına böyle bir olay gelmiş birini bulun da ondan öğreneyim ne yapacağımı. Kısaca tecrübeli birini istiyor.

c) Aşağıdaki ayakkabı görsellerinin renklerini ve belirttikleri ifadeleri inceleyiniz. Nasreddin Hoca’ya giydiğiniz ayakkabının belirttiği ifadelere göre cümleler söyleyiniz.

  • Cevap: Duygusal : Nasrettin Hoca duygusal bir kişidir.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 32 Cevabı

5. ETKİNLİK

a) Aşağıda Tekir, noktanın kullanım alanlarıyla ilgili ipuçları vermiştir. Siz de numaralı yerlere noktanın kullanım alanlarını gösteren cümleler yazınız.

Noktanın kullanımıyla ilgili cümlelerim

1. Noktayı ben her zaman cümlem bitince kullanırım.

2. Noktayı özel isimleri kesmek için kullanırım.

3. Noktayı özel tarihler arasında kullanmayı unutma.

4. Nokta belirsiz tarihlerin yerine konabilir.

b) 1. etkinliğe bakınız. Şair metinde konuşma çizgisinden başka noktalama işareti kullanmamıştır. Metinde nokta kullanılması gereken yerlere nokta(.) koyunuz.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 33 Cevabı

6. ETKİNLİK

a) Aşağıda “Küçük Prens” adlı kitaptan bir bölüm verilmiştir. Metni okuyup soruları yanıtlayınız. (…)

1. Küçük Prens nelerden yakınmaktadır?

  • Cevap:  Büyüklerin bize, arkadaşımızın sesinin nasıl olduğunu, hangi oyunları tercih ettiğini ya da kelebek koleksiyonu yapıp yapıp yapmadığını hiçbir zaman sormamalarından şikayet etmektedir..  “Kaç yaşında? Kaç kardeşi var? Babası kaç lira kazanıyor?” gibi şeyler sormalarından yakınmaktadır.

2. ‘‘Anlamak’’ şiirindeki anlatıcının yetişkinlere bakışı ile Küçük Prens metnindeki kahramanın görüşleri arasında benzerlik var mıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Kesinlikle vardır. Büyükler bizlerin kendi karakterlerimiz olduğunu çoğu zaman düşünmeden kendi düşünceleri doğrultusunda yaklaşırlar bize. Kendi doğruları ve görüşlerine bizi değerlendirmeleri olumlu bir davranış değildir.

3. Küçük Prens kitabının 210 dile ve lehçeye çevrilmesinin nedeni ne olabilir?

  • Cevap: Evrensel bir konuyu işlemesidir. Dünyanın her yerinde çocukların yaşadıkları sorunların benzer olmasından ötürü çok okunmaktadır.

b) Küçük Prens’e bir mektup yazınız. Mektubunuzda yetişkinlerin de çocukları anlayabileceğini anlatınız. Mektubu defterinize yazınız.

  • Cevap:

Sevgili Küçük Prens,

Biliyorum yetişkinlerin bizleri anlamamasından yakınıyorsun. Bazen ben de benzer sorunlarla karşılaşıyorum. Ama ne yapalım büyüklerin huyu bu. Oysa onlar bizlerin de düşünceleri olduğunu bizlerin de kendi beğenilerimiz ya da dost seçme kriterimiz olduğunu bilerek bizlere davranmalılar. Olsun yılmadan onlara darılmadan bir gün onların da bizi anlayacakları umudunu kaybetmeden yaşamalıyız. Sana çok çok güzel günler diliyorum. Sağlıcakla kal…

GELECEK DERSE HAZIRLIK

İstiklal Marşı’nın kabulü veya Mehmet Âkif Ersoy’un hayatı konulu bir sunum hazırlayınız.

  • Cevap: Bu sunumu Mehmet Akif’in fotolarını ve İstiklal Marşını kullanarak hazırlayabilirsiniz.

“5. Sınıf MEB Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 30” için 3 yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir