5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 193

Değerli öğrencilerimiz MEB yayınları 5. Sınıf Fen Bilimleri ders kitabının tamamı sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Eğitim bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve amaçlı olarak istenen değişiklikleri meydana getirme sürecidir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Çalışmak için uygun bir ortam seçin. Daha istekli ders çalışabilmek için seçtiğiniz ortamın sizin için rahatlatıcı olması gerekir. Eğer kütüphanede ders çalışmak hoşunuza gitmiyor ve orda kendinizi rahat hisedemiyorsanız daha rahat bir ortam seçe bilirsizin örneğin odanız, yemek salonu ve ya balkonunuz. Unutmayın ki çalışmak istediğiniz ortam olabildiğince sessiz ve dikkatinizi dağıtmayacak bir yer olmalıdır.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

5. Sınıf  Meb Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Işığın Madde ile Karşılaşması Cevapları

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Meb Yayınları 5. Ünite Işığın Yayılması Sayfa 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197 Işığın Madde ile Karşılaşması Soruları ve Cevapları 2017 – 2018

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 191 Cevabı

  • Kâğıda bir çiçek resmi çizelim.
  • Çiçek resminin üstüne önce kâğıt koyarak çiçeği görüp göremediğimizi kontrol edelim. Sonra aynı işlemi sırasıyla kumaş, tahta parçası ve buzdolabı poşetiyle de yapalım.
  • Çiçek resminin üstüne boş bir beyaz kâğıdı bıraktıktan sonra bir miktar sıvı yağı boş kâğıda sürelim.
  • Çiçeği bu durumda görüp göremediğimizi kontrol edelim.

Gözlemlerimizden elde ettiğimiz sonuçlara göre aşağıdaki tabloyu dolduralım.

  • Cevap:

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 194 Cevabı

Diyelim ki kırtasiyeden bir defter aldınız. Ama defterin kapağındaki desenlerden hiç hoşlanmadınız. O desenleri görmemek için defterinizi kaplamak istiyorsunuz. Fakat o da ne? Elinizdeki defteri kaplamak için kullanabileceğiniz tek malzeme şeffaf bir naylon kaplık. Bu kaplıktan elinizde bol miktarda var. Bu iş için bir de bant ve makasınız mevcut. Ama başka hiçbir malzeme kullanmanız mümkün değil. Defter kapağındaki desenleri görmemeniz için defterinizi şeffaf naylon kaplıkla nasıl kaplayabilirsiniz? Öyle bir şey yapmalısınız ki saydam olan kaplık opağa dönüşsün ve defterinizin desenleri görünmez olsun.

  • Cevap:

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 195 Cevabı

A- Yukarıdaki numaralandırılmış kutucuklardan çeşitli maddeler verilmiştir. Tabloya göre aşağıda verilen soruları kutucuk numaralarını kullanarak cevaplandırınız.

1) Tablodaki maddelerden hangileri saydam maddedir?

  • Cevap: 4, 11, 14

2) Tablodaki maddelerden hangileri yarı saydam maddedir?

  • Cevap: 5, 7, 10, 15

3) Tablodaki maddelerden hangileri opak (saydam olmayan) maddedir?

  • Cevap: 1, 2, 3, 6, 8, 9, 12, 13

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 196 Cevabı

  • Cevap:

B- Aşağıda verilen ifadelerden doğru olanların basına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız. Yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadelerin altına doğrusunu yazınız.

(Y) Saydam maddeler ışığın bir kısmını geçirirler. (Saydam maddeler, ışığın tamamını geçirir.)

(D) Körebe oyununda gözlerimizi bağladığımız kumaş opak olduğu için etrafı göremeyiz.

(D) Saydam ya da yarı saydam bir maddenin kalınlığı artırılarak bu madde opak hâle getirilebilir.

(Y) Tahta, taş beton gibi maddeler ışığın bir kısmını geçirebildikleri için yarı saydam olarak adlandırılır. (Tahta, taş, beton gibi maddeler; ışığı geçirmedikleri için opak maddeler olarak adlandırılır.)

(Y) Mağazaların vitrin camlarında yarı saydam maddeler kullanılır. (Mağazaların vitrin camlarında saydam maddeler kullanılır.)

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 197 Cevabı

C- Aşağıdaki araba resminin üzerinde gösterilen bölümlerin saydam, yarı saydam veya opak olma durumlarını tespit ederek ilgili boşluklara yazınız.

  • Cevap

Ç- Otomobillerin ön ve arka camlarında şeffaf cam yerine buzlu cam kullanılsaydı ne olurdu? Açıklayınız.

  • Cevap: Otomobilllerin ön ve arka camlarında şeffaf (saydam) cam yerine buzlu cam kullanılsaydı, sürücüler etrafı net göremezlerdi. Bu durum trafik kazalarına sebep olurdu.