4. Sınıf Fenbil Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47

4. Sınıflarda bu yıl okutulan Fenbil yayınları Fen Bilimleri Ders kitabının tüm sayfalarının cevapları artık sitemizde. Fen bilimleri gözlenen doğayı ve doğa olaylarını sistemli bir şekilde inceleme, henüz gözlenmemiş olayları kestirme gayretleridir. Eğer yanlış kitaba gelmediyseniz aradığınız sayfanın çözümleri aşağıda yer almaktadır. Bilgi düzeyim ne seviyede: Kendinizi bilmeniz, Türkçenin neresinde olduğunuzu görebilmeniz bu dersteki başarınızı etkileyecek ikinci faktördür. Unutmayın, her öğrenilen bilgi doğru değildir. Bazen öğrenilen bilgilerin sıfırlanması ve doğrularının yerine koyulması gerekir. Çalışma şekliniz bu bilgi düzeyinize göre belirlenecektir. Soru ağırlıklı mı yoksa konu tekrarlı mı çalışmalı, hepsi kendi bilgi düzeyinizin farkına vardığınız an yöneleceğiniz çalışma yöntemidir. Eğer bilgi düzeyinizin ne seviyede olduğunu bilmiyorsanız son yılın çıkmış Türkçe sorularını alın ve çözün. Bu test size doğruyu söyleyecektir.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

4. Sınıf Fenbil Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı 2. Ünite Kuvvetin Etkileri Sayfa 47, 49, 51, 53 Kuvvetin Cisimler Üzerinde Etkileri Cevapları

4. Sınıf Fenbil Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 47 Cevapları

Yukarıdaki resmi inceleyelim. Odunların kırılmasına neden olan olay nedir? Yakan top oynayan üç arkadaş, topun hangi hareketleri yapmasına neden oluyorlar? Anne, bebeğini hamakta sallamak için nasıl bir etki uyguluyor? Yere düşen çivileri toplamak için kullanılan maddenin adı nedir? Bu cismin özellikleri nelerdir? Arkadaşlarımızla tartışalım.

Bazı maddeler, demir, nikel, kobalt gibi maddeleri çekme özelliğine sahiptir. Bu maddelere mıknatıs denir. Mıknatıslar kullanım alanlarına göre farklı şekil ve büyüklükte
yapılır.

4. Sınıf Fenbil Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 49 Cevapları

Cisimlerin üzerine etki eden kuvvet, onların hareketlerinde ne gibi değişikliklere neden olabilir? Aşağıdaki etkinlik yardımıyla bu sorumuza cevap arayalım.

• Ortadaki arkadaşımızı vurmaya çalışırken attığımız topun hareketi ile arkadaşımıza çarpan topun hareketi hakkında ne söylenebilir?

• Oyun sırasında topun farklı hareketler yapmasını, nasıl sağladık? Açıklayalım.

4. Sınıf Fenbil Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 51 Cevapları

Kuvvetin, cisimlerin hareket durumlarında değişime neden olduğunu öğrendik. Benzer biçimde uyguladığımız kuvvet, cisimlerin şeklinde de değişime neden olur mu? Uyguladığımız kuvvetin etkisi, kuvvet uygulanan cismin özelliğine göre değişir mi? Aşağıdaki etkinlik yardımıyla bu sorularımıza cevaplar arayalım.

• Hangi cisimlere uyguladığımız kuvvet ortadan kaldırıldığında cisim eski hâline geri dönmedi? Neden?

Kağıt, ceviz ve meyve suyu kutusu ise eski haline geri dönmedi. Çünkü bu maddeler esnek değillerdir.

• Hangi cisimlere uyguladığımız kuvvet ortadan kaldırıldığında cisim eski hâline geri döndü? Neden?

Balon, sünger ve lastik geri döndü. Çünkü, bu maddeler esnek maddelerdir.

• Boş meyve suyu kutusunun ve paket lastiğinin şekillerini değiştirmesi için uyguladığımız kuvvetler arasında ne gibi farklılıklar vardır?

4. Sınıf Fenbil Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 53 Cevapları

Aşağıdaki varlıklar, mavi ok yönünde hareket etmektedir. Varlıklara kırmızı ok yönünde kuvvet uygulanırsa hareketlerinde nasıl bir değişiklik yaşanır? Yazalım.

1. Resim geri döner
2. Resim hızlanır
3. Resim geri döner

Aşağıdaki tabloda verilen cisimlere kuvvet uygulandığında ve bu kuvvet ortadan kaldırıldığında şekli değişenleri belirleyerek işaretleyelim.

1- C 2- B 3- B

• Kuvvetin etkisi ortadan kalktığında, ilk hâline dönen cisimlerin ortak özelliği nedir? Bu özelliğe sahip cisimlere farklı iki örnek verelim.

Bu maddelerin esnek olmaları. Örnek: Yay, poşet.

• Kuvvetin etkisi ortadan kalktığında, ilk hâline dönmeyen cisimlerin ortak özelliği nedir? Bu özelliğe sahip cisimlere farklı iki örnek verelim.

Bu maddelerin esnek olmayıp berk madde olmalarıdır. Örnek: fincan, çatal.

“4. Sınıf Fenbil Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47” için bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir