4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 140

Değerli öğrencilerimiz 4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi ders kitabının tamamı sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Eğitim bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve amaçlı olarak istenen değişiklikleri meydana getirme sürecidir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Eğitsel Rehberlik genel olarak verimli ders çalışma teknikleri, sınav kaygısıyla başa çıkma  gibi eğitim-öğretimle ilgili problemleri içermesiyle birlikte ana-baba tutumları ve öğretmen tutumları gibi sosyal yanı olan ancak eğitsel etkisinin ağırlığı nedeniyle burada ele alınmıştır.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

4.Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Kitabı Sayfa 140, 141 Cevapları

İlköğretim 4. Sınıf İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi 4. Ünite Uzlaşı “Dört Kafadar ” Metni Cevapları

“Aaa iii aaa!.. Üçümüzün de gözleri kapkara. Gel arkadaş ol sen bana! Birlikte çıkalım bu yola.” diye önermiş eşek. Bu öneri horozu çok kızdırmış: “Üüü ürü üüü! Siz beni tilkiye yem mi edeceksiniz?” demiş.

1. Masalın yukarıdaki bölümü dikkate alındığında eşek ile horozun yol alırken eskisine göre birbirlerine daha çok güvendiklerini söyleyebilir miyiz? Neden? Yolculuğun bundan başka ne gibi kazanımları olmuştur?

  • Doğru cevap: Aslında söyleyebiliriz çünkü horoz biraz yol gittikten sonra bir şey olmadığını anlamıştır. Belki kurdu da yanlarına almışlardır ve biraz daha ilerleyip bir sürü hayvan daha katıp aralarına dost olmuşlardır.

2. Korkarak kurda yaklaşıyorlar. Yaralanmamak ya da kurda yem olmamak için kendi aralarında uzlaşmaları gerekiyor. Uzlaşma olursa ne olur, olmazsa ne olur tahmin edebiliyor musunuz?

  • Doğru cevapUzlaşma olursa kurt onlara bir şey yapmaz ve onlara katılıp dost olabilirler ve eğer uzlaşma olmazsa kurtla kavga edeceklerdir ve belki kurt onları yiyecektir veya diğer hayvanlar kaçıp kurtaracaklardır.

3. Evde ya da okulda bir anlaşmazlık yaşadığını düşün, anlaşmazlık devam ederken hayatın nasıl oluyor, uzlaşmadan sonra nasıl oluyor, ne gibi farklılıklar oluyor açıklar mısın? Hangi durumda kendini daha iyi hissediyorsun?

  • Doğru cevap: Anlaşmazlık devam ederken birbirimize laf atmalar, atışmalarımız, tartışmalarımız ve yeri geldiğinde de kavgalar olabilecektir. Uzlaştıktan sonra ise aramızda sıkıntı olmuyor ve daha çok mutlu olabilecek durumlarda olurduk. Ben olsaydım uzlaştıktan sonra ben daha mutlu olurdum.

4. Anlaşmazlık yaşadığında uzlaşma ihtiyacı hissediyor musun? Neden?

  • Doğru cevap: Anlaşma yaşadığım her zamanda uzlaşmayı tercih ederim tabi ki çünkü ben anlaşmazlık olduğunda konuşulup anlaşılmasını tercih ederim.Bence bana kalırsa her anlaşmazlık olduğunda uzlaşmak en doğru olaydır.

5. Anlaşmazlık yaşamak seni yoruyor mu? Neden? Açıklar mısın?

  • Doğru cevap: Anlaşmazlık yaşamak her türlü beni tabi ki yormaktadır. O olayı halletmek için düzeltmek için uğraştığımız için yorulabiliyoruz.

6. Bir anlaşmazlığı uzlaşıyla sonuçlandırmak başka bir sorun çıkmayacağı anlamına gelir mi?

  • Doğru cevap: Bence uzlaşı ile sonuçlandırmak başka sorun çıkmayacağı anlamına gelemez. Bence bu yanında başka sorunlar getirebilir. Bu da insanları mutsuz edebilecek bir durumdur.

7. Anlaşmazlık durumunda mı daha hoşgörülü ve sabırlı oluyorsun yoksa uzlaşmaya varınca mı? Neden?

  • Doğru cevap: Anlaşmazlık durumunda ben daha hoşgörülü ve sabırlı olamıyorum ben daha çok uzlaşmaya varınca daha hoşgörülü ve sabırlı oluyorum çünkü uzlaşınca daha sakin oluyorum bu yüzden uzlaşmaya varınca sakin oluyorum ben.

8. Anlaşmazlık yaşadığın arkadaşlarınla bir oyunda, aynı takımda olmak ister misin? Bu senin için nasıl zorluklar oluşturabilir?

  • Doğru cevap: Anlaşmazlık yaşadığım arkadaşımı ayırmam anlaşmıyorum diye aynı takımda olmayacağız diye bir şey yok bu yüzden aynı takımda olmak beni pek rahatsız etmez. Bu benim için bir zorluk yaratmaz yaratacağını düşünmüyorum.

9. Anlaşmazlık yaşadığın arkadaşının cüzdanını düşürdüğünü gördün, yine de onu uyarıp cüzdanını almasını söyler misin? Neden?

  • Doğru cevap: Her ne kadar anlaşmıyor olsak da ben onu cüzdanı konusunda uyarırdım veya söylediğimi duymadı ise alır ona verirdim. Aramız kötü olabilir ancak bu benim kötü bir şeyler yapmam gerektirmez bundan dolayı verirdim.

10. Anlaşamadığımız kişilerle konuşmamak doğru mudur?

  • Doğru cevap: Bence doğru değildir. Her ne kadar anlaşmıyor olsak da elbet konuşmamız gerekilecektir.
  • Bu yüzden konuşmamamız yanlıştır.

11. İnsanların hak ve özgürlüklerine saygı göstermek için onlarla anlaşmamız gerekir mi? Anlaşamadığımız kişilerin hak ve özgürlüklerini ihlal etmeye hakkımız var mı? Böyle yaparsak neler olabilir?

  • Doğru cevap: Hak ve özgürlüklerine saygı göstermek için onlarla anlaşmamız gerekmesi gerekir. Hayır tabi ki anlaşamadığımız kişilerin hak ve özgürlüklerini ihlal etmeye hakkımız yoktur. Böyle yaparsak karşımızdakini üzebiliriz ve kırabiliriz.

12. Anlaşmazlık yaşadığımız kişilere düşman mı olmamız gerekir? Anlaşmazlık aramızdaki ilişkiyi nasıl etkiler, neleri değiştirir? Örnek vererek açıklar mısın?

  • Doğru cevap: Tabi ki hayır anlaşmadığımız kişilerle düşman olmamalıyız. Anlaşmazlık bizi mutsuz eder ve her iki taraf arasında nefret duygusunu çoğaltır.

13. Her anlaşmazlık uzlaşı ile sonuçlanmalı mıdır? Böyle olmazsa ne olur?

  • Doğru cevap: Her anlaşmazlık uzlaşı ile sonuçlanacak diye bir şart yok ama olsa iyi olabilirdi. Böyle olmadığı durumunda olaylar çözülmeyebilir anlaşmazlık devam edebilir.

14. Anlaşmazlık ve uzlaşı diğer insanlarla ilişkilerimizi nasıl etkiler?

  • Doğru cevap: Bence birbirimizi daha iyi daha doğru anlamamızı sağlar. Fikirlerimizi ortaya yatırır ve üstünde tartışabiliriz kendimizi daha iyi ifade edebiliriz.

15. Sence anlaşmazlık yaşayan insanların mı yoksa uzlaşan insanların mı sosyal hayatı daha rahat devam eder? Neden? Açıklar mısın?

  • Doğru cevap: Bence uzlaşan insanların sosyal hayatı daha rahat devam eder. Çünkü karşılarına çıkacak her konuda uzlaşıp halledebilirler daha bilinçli ve daha duyarlı olabildikleri için.

16. Anlaşmazlıkları şiddet ile çözmeye kalktığımızda ne gibi sorunlarla karşılaşırız?

  • Doğru cevap: Şiddetle hiçbir sorunu çözemeyiz. Şiddet sorun çözmekten çok sorun büyütmeye yol açmaktadır. Şiddetle hiçbir olay çözülmez ve olaylar yolunda gitmeyebilir. Düzeltmek yerine daha kötü duruma gitmektedir.

17. Uzlaşı sürecinde kullandığımız kelimeleri nasıl seçmeliyiz? Seçtiğimiz bu kelimeleri; sevgi, nefret, aşağılama, hakaret vb. açıdan değerlendirir misin?

  • Doğru cevap: Kelimeleri daha çok kırmayacak üzmeyecek düzgün bir üslupla anlatmalıyız.
  • Yani aşağılama, nefret, hakaret vb. kelimeler kullanılmamalıdır.

18. Anlaşmazlık çıktığında karşı tarafa saygısızca davranmak çözüm sürecini nasıl etkiler?

  • Doğru cevap: Anlaşmazlık sırasında karşı taraftaki kişiye saygısızca davranmak çözüm sürecini pek olumlu etkilemez aksine daha çok kötü etkiler yani daha çok çıkmaza sokmaktadır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir