12. Sınıf MHG Dil ve Anlatım Ders Kitabı Cevapları Sayfa 45

Sevgili misafirlerimiz 12. Sınıf MHG yayınları Dil ve Anlatım ders kitabının bütün sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Dil bilimi ve edebiyat dilleri inceleyen bilim dalıdır bu incelemeyle ilgilenen kişiye dil bilimci denir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Bireysel çalışmalarda işlenen konular evde tekrar edilmeli ve bolca soru çözülmeli, anlaşılmayan yerler kitaplardan bir kez daha çalışılmalıdır. Çokça kitap okunmalı ve yorum gücü geliştirilmeye çalışılmalıdır. Kavram, yargı ve düşünce seviyesinde dil gelişimini sağlayacak alıştırmalar yapılmalı, konular gözden geçirilmelidir. Konu içeriklerinin çözülen soru sayısından daha önemli olduğu unutulmamalıdır.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

12.SINIF DİL VE ANLATIM KİTABI CEVAPLARI,MHG,
SAYFA 45
b.

Hikâye kahramanlarının ruh hâlleri: 
HASAN : Yaşadığı memleketi İstanbul’dan ayrıldığı için yalnızlık ,ayrılık ve gurbet duygusunu tüm benliğinde hissetmektedir. Hasan, hikâyenin başında akrabalarından ayrılıyor olmasına rağmen kendisini eğlendirecek birtakım şeyler bulabilmiştir, ama ne zamanki etrafında ana dilini konuşan kimse kalmamıştır, o zaman atmosferdeki bu değişiklik onun durgunlaşmasına ve  susmasına sebep olmuştur.

ESKİCİ:
O da Hasan gibi vatanından uzaktır , Hasan’ın ağlaması onun da katı yüreğini yumuşatmış ve onu da ağlatmıştır.

Hikâyede olay, kişi ve mekan ilişkisi gerçeklik duygusu uyandırabiliyor mu?
Evet uyandırabiliyor  , okuyucuyu olayın içine çekebiliyor ve son derece başarılı şekilde bunu yapıyor.

Eskici adlı hikâyedeki çatışma ve karşılaşmalar
Hasan’ın ilk zamanlar konuşması sonra susması.Hikayede bu çatışmanın şiddetinin doruğa ulaştığını gösteren, “Anlamaya başladığı Arapçayı, küçücük kafasında beliren bir inatla konuşmayarak sustu. Daha büyük bir tehlikeden korkarak deniz altında nefes almamağa çalışan bir adam gibi tıkandığını duyuyordu, yine susuyordu” ifadeleri Hasan’ın susarak dış dünyaya karşı adeta savaş açtığını göstermektedir.

Hikâyenin çekirdeği durumundaki çatışma ya da karşılaşmalar merak uyandıracak biçimde nasıl anlatılmıştır?

Evet , merak uyandıracak biçimde anlatılmıştır.
Eskici adlı hikâyedeki çatışma ya da karşılaşmanın türün oluşumundaki etkisi
Hikayedeki çatışma; kişilerin, kişiler arası ilişkilerin belirlenmesinde, kişilerin kendileriyle ve toplumla olan ilişkilerinde ortaya çıkan bir durumdur. Çatışma kurgunun temel unsurlarından biridir. Hikayenin hammaddesi olay ve kurgu olduğundan çatışmaya yer verilmemesi mümkün değildir. Çatışmalar , olay örgüsünü geliştirmeye yarar. Bireyin bulunduğu ortamda çatışmaların da bulunması kaçınılmaz bir gerçektir. Birçok birey hayatındaki her olgu ve insanı olduğu gibi, eleştirmeden kabul edemez. Bu hoşnutsuzluklar çatışma örnekleridir. 

Hikayenin beklenmedik sonu.

Hikayede ” katı , nasırlaşmış yürekli bir adam olan” eskicinin Hasan’ın ağlaması karşısında kendini daha fazla tutaması ve onun da ağlaması beklenmedik bir son olarak karşımıza çıkıyor.

1. “Eskici” adlı hikâyenin temasını bulunuz.
ANA TEMA : ANA DİLİN ÖNEMİ 
DİĞER TEMALAR İSE AYRILIK , GURBET…
Belirlediğiniz tema gündelik hayatla ilişkili midir? Metnin yazıldığı dönem ile tema arasındaki ilişkiyi belirleyiniz.
Evet, gündelik hayatla ilişkilidir. Tema ve hikayeyi oluşturan diğer unsurlar dönemin zihniyetini yansıtıyor.
3.ETKİNLİK:
İncelediğiniz “Eskici” adlı hikâyeyle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Mekân – insan bütünleşmesine dikkat edilmiş midir?
Evet, metinde mekan- insan bütünleşmesine dikkat edilmiştir.Rastlantılardan kaçınılmış mıdır?
Hayır , Hasan ile eskicinin karşılaşması bir rastlantıdır.
Olay parçaları ve kişi – mekân ilişkisinde sebep sonuç bağlantılarına dikkat edilmiş midir?
Evet, olay parçaları ve kişi- mekan ilişkisinde sebep sonuç bağlantılarına dikkat edilmiş.Bireysel fantezilerden kaçınılmış mıdır?
Evet
Olayı ve kişiyi belirleyen faktörlere önem verilmiş midir?
Evet kesinlikle…Sosyal çevre, yukarıda sayılanlara dikkat edilerek anlatılmış mıdır?
Evet,  aynen?
Doğal çevrenin anlatılmasında gözleme bağlı kalınmaya özen gösterilmiş midir?
Evet, kesinlikle ?
“Eskici” adlı hikâyede Maupassant tarzı hikâyenin özellikleri görülmekte midir?
Evet, “Eskici” adlı hikâyede Maupassant tarzı hikâyenin özellikleri görülmektedir.Çünkü hikaye , bir olay üzerine kurulmuştur.

4.Etkinlik
“Eskici” adlı hikayeden alınan bu bölümlerden hareketle hikayede kullanılan anlatım biçimlerinin birbirleriyle ilişkisini belirleyiniz.
Eskici adlı hikayede  öyküleyici ve betimleyici anlatım türleri kullanılmıştır.Klasik vaka öyklerinde en çok bu anlatım türleri kullanılır. Olayı okuyucunun hayalinde daha iyi canlandırıabilmek için…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir