11. Sınıf Ekoyay Dil ve Anlatım Ders Kitabı Cevapları Sayfa 65

Sevgili ziyaretçilerimiz 11. Sınıf Ekoyay yayınları Dil ve Anlatım ders kitabının bütün sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Dil bilimi genel olarak dil denen gerçeği ele alan dillerin doğuşunu evrimini gelişmesini, yeryüzüne yayılışını ve aralarındaki ilişkileri ses biçim anlam sözdizimi yönlerinden inceleyen bilimdir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır.  Bol kitap okuyarak tasvir gücünüz ve kelime dağarcığınız gelişecektir. Bunun yanı sıra asıl dikkat etmeniz gereken bir başka nokta da dersleri günü gününe takip etmek ve konularla ilgili çok bol soru çözmektir. Eğitmenler SBS sınavına hazırlanan öğrencilere her gün mutlaka en az 100-150 soru çözmeyi tavsiye etmektedirler.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

Sayfa 65

1.Etkinlik

Bir kişinin biyografisini yazmak için birtakım ön çalışmalar yapmak gerekir.(cemalaksoy.org) Öncelikle yaşam öyküsü yazılacak kişi hayattaysa röportaj yapılır, yakın arkadaşları ve dostlarıyla görüşülür. Kişinin mektup ve anılarından faydalanılır.

Biyografi hazırlarken bilgi ve belge toplamak, tanıtacak kişi hakkında verdiğimiz bilgilerin güvenilir olmasına ve çeşitli alanlarda yararlanılacak bir belge değeri taşımasında önemlidir.

2. Etkinlik

Biyografilerin Ortak Özellikleri:

Kişisel yaşamı konu alır ve öğreticidir.

Bir başkasının yaşam öyküsü anlatılır.cemalaksoy.org

Belge niteliği taşır.

Anlatıcı, biyografiyi yazan kişidir. ( üçüncü tekil kişi)

Anlatılacak kişinin yaşamı bir bütün olarak aktarılır.

Öyküleyici, açıklayıcı, betimleyici anlatım türlerine başvurulur.

Dil, göndergesel işlevde kullanılır.

Açık, duru, yalın bir dil kullanılır.

1-a)Biyografisi yazılacak kişinin ailesi ve çevresi hakkında bilgi toplamak, bu belgeleri toplarken kişinin mizacı, bazı kişisel özellikleri, aile çevresi ve öğrenimi ile kişiliğinin oluşmasında etkili olan olayları da anlatmak, biyografinin ilgiyle okunmasını sağlar.

2)Yahya Kemal’in anne ve babasının kimler olduğu, hangi ailelere mensup olduğu anlatılmaktadır.

3)Yahya Kemal’in hayatı kısaca ele alındıktan sonra sanatçı kişiliğini oluşturan düşünceler, sanat anlayışları ve eserleri hakkında açıklamalar yapılmıştır.

4)Yahya Kemal’in biyografisi belge be bilgiler yerine duygulara ve hayale dayalı bir anlatımla kaleme alınsaydı nesnelliğini kaybeder.

5)Göndergesel işlev

6)Biyografiler, bir milletin belli alanlarda çığır açmış, topluma fayda sağlamış, öncülük etmiş şahsiyetlerin tanınmasını ve bunların adlarının gelecek nesillere de kalmasını sağlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir