11. Sınıf Ekoyay Dil ve Anlatım Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44

Sevgili ziyaretçilerimiz 11. Sınıf Ekoyay yayınları Dil ve Anlatım ders kitabının bütün sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Dil bilimi genel olarak dil denen gerçeği ele alan dillerin doğuşunu evrimini gelişmesini, yeryüzüne yayılışını ve aralarındaki ilişkileri ses biçim anlam sözdizimi yönlerinden inceleyen bilimdir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Türkçe dersi dinlenirken; öğretmenin anlattıkları dinlenmeli, önemli yerlerin altı çizilmelidir. Türkçe dersinde konular birbiri ile bağlantılıdır. Bu nedenle konular arasında köprü kurulmaya çalışılmalıdır. Derste öğretmenin verdiği örneklere yenileri eklenmeye çalışılmalıdır. Tüm sınavlarda soru sayısı en fazla olan ders olduğu için bu dersin önemi iyice kavranmalı ve önemsiz görülerek ihmal edilmemelidir.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

Yıldırım Yayınları 11. Sınıf Dil ve Anlatım Ders Kitabı Cevapları 39-45

Ortaöğretim 11.sınıf dil ve anlatım ders kitabı cevaplarını sizlerle paylaşıyoruz. Sayfa 39 ile sayfa 45 arasındaki etkinlik soruları ve değerlendirme sorularını sizlerle paylaşıyoruz.

Sayfa 39

Hazırlık

1)Günlük yaşamda karşılaştığımız durumları, yaptığımız etkinlikleri, gün içindeki işlerimizi sıcağı sıcağına, tarih belirterek yazmak ve yazdıklarımızı bir defterde biriktirmek anlamını taşımaktadır.

2)Günlük tutmak kendimizi unutmamızı engeller, neleri sevip neleri sevmediğimizi ortaya koyar. Günlük tutarak kendimizle konuşuruz, kendimizi kandırma ihtimali düşüktür. Olayları gerçekçi olarak yazarız.

Sayfa 41

2)İncelediğimiz günlüklerde yazarların yaşadıklarını günü gününe yazdıklarını görmekteyiz. Nurullah Ataç farklı günlerde yaşadıklarını paragraflar halinde vermiş ve her günün tarihini paragrafın sağ üst köşesine yazmıştır. Salah Birsel’in günlüğünden alınan kesitte de tarih belirtilmiştir.

4)Okuduğumuz günlüklerde görünenler ve yaşananlar ile dile getirilenler arasında zaman bakımından fark yoktur. Yaşananlar, aynı gün kaleme alınmıştır.

5)Günlük, kişiye özgü bir öğretici metindir.

1.Etkinlik

Günlüklerin Yazılış Amacı: Yaşantılarımızı kalıcı kılmak, ve geleceğe taşımaktır.

Günlüklerde Dil ve Anlatım: Günlükte birinci tekil kişili anlatım vardır. Günlük bu yönüyle anı metinlerine benzer. Anlatım açık, sade ve akıcıdır. Açıklayıcı, öyküleyici ve betimleyici anlatım türlerine yer verilir. Günlük yazarı kendisine özgü bir üslup kullanabilir. Günlük yazarı, kendisiyle veya günlük defteriyle konuşuyormuş gibi yazar.

Günlüklerde İçerik: Yazarının günlük yaşamındaki hareketliliğiyle ilişkilidir.

Günlük Yazılarının Ortak Özellikleri: Her günün tarihi, metnin sağ üst köşesine yazılır. Yaşanan olayların, izlenimlerin günü gününe yazılması ile oluşurlar. Birinci kişi ağzından yazılmış kısa ve özlü yazılardır. Açıklayıcı, öyküleyici, betimleyici anlatım türlerine yer verilir. İnandırıcı, içten, samimidirler. Konuşma diline yakın bir dil kullanılır. Yazarın kişiliğini, ruhsal dünyasını yansıtırlar. Gerçekler, yaşananlar, değiştirilmeden aktarılır. Tarih, biyografi, anı için birer belge niteliği taşır.

Sayfa 44

Günlük Türünün Önemli Temsilcileri:

Nurullah Ataç: Günce, Uçuş Günlüğü, Gazi Günlüğü, Avusturya Günlüğü

Salah Birsel: Günlük, Kuşları Örtünmek, Nezleli Karga, Bay Sessizlik, Aynalar Günlüğü

Oktay Akbal: Yeryüzü Korkusu, Geçmişin Kuşları, Anılarda Görmek

Falih Rıfkı Atay: Yolculuk Defteri

Tomris Uyar: Gündökümü, Sesler, Yüzler, Sokaklar, Günlerin Tortusu

Sayfa 45

Değerlendirme Cevapları

1)DYDD

2)günce(günlük), edebi metin

3)D

4)A

5)E

6)B

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir