11. Sınıf Ekoyay Dil ve Anlatım Ders Kitabı Cevapları Sayfa 114

Sevgili ziyaretçilerimiz 11. Sınıf Ekoyay yayınları Dil ve Anlatım ders kitabının bütün sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Dil bilimi genel olarak dil denen gerçeği ele alan dillerin doğuşunu evrimini gelişmesini, yeryüzüne yayılışını ve aralarındaki ilişkileri ses biçim anlam sözdizimi yönlerinden inceleyen bilimdir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. 45 dakikada bir 15 dakika ara Ders çalışırken mutlaka her 45 dakikada bir 15 dakika ara verin. Bunun çini bir koronmetre kullanmak çok faydalıdır. Her 45 çalışma süresinin son 4-5 dakikasında o süre içerisinde gördüğünüz konulara, önemli gördüğünüz  yerlere göz atın.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

Yıldırım Yayınları 11. Sınıf Dil ve Anlatım Ders Kitabı Cevapları Sayfa 114

Anlama Yorumlama

1)Düşüncelerin özgürce ortaya konması, insanın yaşamla ilgili geniş bir düşünce ufkuna sahip olmasını sağlar.

2)Deneme kelimesi bir şeyi tecrübe etmek, sınamak anlamındadır.

13.Etkinlik

Deneme Türünün Türk ve Dünya Edebiyatındaki Temsilcileri

Geçmişi çok eski yüzyıllara dayanan ve 16. Yüzyıldan sonra başlı başına ayrı bir tür olan denemenin ilk örnekleri Monteigne, tarafından verilmiştir. “Essais” (Denemeler) bu türün en önemli örneğidir. Eserde hemen her konu ele alınmıştır. Yaşam, ölüm, yalnızlık, arkadaşlık, sevinç, keder, savaş, barış, ahlak, eğitim vb. birçok konuda düşüncelerini ve hislerini dile getiren Montaigne deneme deyince akla ilk gelen isimdir. Daha sonraki dönemlerde yine Denemeler adlı eseriyle bu türe farklı bir yaklaşım getiren F. Bacon, denemelerinde özellikle başarıyı ve mutluluğu esas alınmıştır.(cemalaksoy.org) Deneme ayrı bir tür olarak 20. Yüzyılda daha da önem kazanmıştır. Dünyada hızla artan bu türün temsilcileri arasında J. Addison, J. Bosvvell, T.S. Eliot, A. Huxley, R. De Gourmont, B. Julien, A. Camus, E.C. Alain, J.P. Sartre, M. De Unamuno, R. M. Rilke en bilinen yazarlar arasındadır.

Türk edebiyatında Batılı anlamda deneme türü Tanzimat Döneminde gazete çevresinde gelişim göstermiştir. 1860 yılında yayın hayatına başlayan Tercüman-ı Ahval gazetesi bu türün gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Bu dönemden itibaren deneme türü sanatçılar arasında yaygınlaşmış ve pek çok sanatçı bu türde eser vermiştir. Türk edebiyatında ilk deneme kitapları arasında şu eserler sayılabilir.

Ahmet Haşim: Bize Göre, Gurebahane-i Laklakan

Ahmet Rasim: Pek çok yazısı

Mahmut Sadık: Takvimden yapraklar

Refik Halit Karay: Bir Avuç Saçma, Bir İçim Su, İlk Adım, Üç Nesil Üç Hayat, Makyajlı Kadın, Tanrıya Şikayet

Falih Rıfkı Atay: Eski Saat, Niçin Kurtulmak, Çile, İnanç, Pazar Konuşmaları, Kurtuluş, Bayrak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir