11. Sınıf Top İnkilap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 71

Lise öğrencilerinden 11. sınıflar için Top Yayınları İnkilap tarihi ders kitabının belirtilen sayfası aşağıda yazının sonundadır. Burada sizler için hazırlanan yanıtlar uzman kadro tarafından hazırlanmıştır. Bu nedenle sıfırdan, hiç bilmiyormuş gibi TEOG Türkçe çalışmanız gerekir. Bu çalışmanın en önemli kısmı derstir. Derste öğretmenin verdiği direktifleri çok iyi uygulamalısınız. Çünkü Türkçe dersindeki önemli noktalar genellikle öğretmen tarafından laf arasında söylenir. Bunları iyi yakalamalı ve not almalısınız.

Değerli öğrenciler hemen aşağıda sayfanın çözümlerine bakabilirsiniz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. İyi dersler…

Sayfanın Cevapları:

11. sınıf inkılap tarihi TOP Yayıncılık Cevapları sayfa 71

Tekâlif-i Milliye Emirleri’nden bazıları şunlardır:
• Emirleri uygulayabilmek ve orduya dağıtımını yapabilmek için her ilçede bir Tekâlif-i Milliye Komisyonu kurulacaktır.
• Her aile birer kat çamaşır, çorap ve çarık verecek.
• Tüccar ve halkın elinde bulunan çamaşırlık bez, kaput bezi, patiska, pamuk, yün, tiftik, iplik, kumaş, kalın bez, kösele, çarık, potin, demir kundura çivisi, tel çivi, kundura ve saraç ipliği, nallık demir ve yapılmış nal, yular, kürek, semer, urganların %40’ına parası sonra ödenmek koşuluyla el konacaktır.
• Herkesin elinde bulunan buğday, saman, un, arpa, fasulye, bulgur, nohut, kasaplık hayvanlar, şeker, gaz, pirinç, sabun, yağ, tuz, zeytinyağı, çay ve mumların da %40’ına parası sonra ödenmek şartıyla el konacaktır.
• Benzin, vakum, gres yağı, makine yağı, otomobil ve kamyon lastiği, lastik yapıştırıcı, tutkal, kablo, pil, telefon makinesinin %40’ına el konacaktır.
• Ordunun yedirilip içirilmesine yarayan bütün sahipsiz mallara el konacaktır.
• Taşıt sahipleri ayda bir kez olmak üzere yüz kilometre mesafelik hizmeti ordu için yapacaktır.
• Dört tekerlekli yaylı araba ve onları çeken at, katır, öküz, eşek ile develerin %20’sine el konacaktır.
• Halkın elindeki savaşa elverişli her tür silah üç gün içinde hükûmete verilecektir.
(Atatürk, 1978: 451-452) (Özetlenerek düzenlenmiştir.)
SORU: Tekâlif-i Milliye Emirleri’ni inceleyerek Kurtuluş Savaşı’nın bu aşamasında, savaş türlerinden hangisinin yaşandığı söylenebilir? Tartışınız.

CEVAP: İncelediğinizde göreceksiniz ki TOPYEKÜN SAVAŞ kısmına girmektedir.

GENEL HARP (TOPYEKÜN SAVAŞ):

Kullanılan silahlar, hareket alanı, hedefler, taraflar vb. gibi çeşitli konularda hiçbir sınırlama olmaksızın yürütülen savaşlardır. Tüm milli güç unsurlarının milli hedef elde edilinceye kadar kullanılmasını gerektirecek bir savaş türüdür.(I ve II. Dünya savaşları gibi.)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir