11. Sınıf Lider Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 56

Sevgili ziyaretçilerimiz 11. Sınıf Lider yayınları Türk Edebiyatı ders kitabının bütün sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Dil bilimi genel olarak dil denen gerçeği ele alan dillerin doğuşunu evrimini gelişmesini, yeryüzüne yayılışını ve aralarındaki ilişkileri ses biçim anlam sözdizimi yönlerinden inceleyen bilimdir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Türkçe’yi iyi öğrenmek TEOG’da başarı kazanmanın en önemli anahtarlarından biridir. Türkçe’ye hakim olmanız sorulan doğru anlamanıza ve hızlı algılamanıza kolaylık sağlayacaktır. Öte yandan Türkçe’yi iyi bilmek sadece Türkçe sorularını çözerken değil, diğer sorulan çözerken de size fayda sağlayacak, sizin onları da doğru ve hızlı kavramanıza yardımcı olacaktır.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

SAYFA 56

anlama-yorumlama

1. yorum sizin

2.  Ahmet Mithat Efendi sanatta faydayı esas alan ve romanlarıyla halkı eğitmek ve bilinçlendirmek amacı taşıyan bir yazardır. Bu yüzden romanlarında olayın akışını kesip halka bilgi vermiştir .Tanzimat dönemi romancıları halkı eğitmeyi , aydınlatmayı ve bilinçlendirmeyi amaçladıkları için tarihi ve sosyal konuları işlemişler ve romanı toplumu eğitmek için bir araç olarak görmüşlerdir.


3.Sergüzeşt romanındaki Dilber karakerine günümüzde esirlik olmadığı için rastlanması çok zordur.

Cumhuriyetin Türk kadınına sağladığı haklar:

CUMHURİYETİN TÜRK KADININA SAĞLADIĞI HAKLAR MADDELER HALİNDE
Atatürk Cumhuriyetin ilanıyla birçok devrim ve inkılaplara imza atmış, Türk kadınına da bir çok haklar vermiştir.
1- 1924 – Eğitim Öğretim Hakkı

2- 1925 – Kılık Kıyafet Kanunu

3- 1926 – Medeni Kanun ile kazanılan haklar

4- 1930 – Seçme Hakkı

5- 1933 – Muhtar Seçilme Hakkı

6- 1934 – Seçme ve Seçilme Hakkı

Kadın haklarının tanınması (1930-1933 ve 1934).

4.  Yazar bu sözle mal gibi alınıp satılan köle gibi çalıştırılan esir kızların büyük acılar yaşadıklarını vurgulayıp esaretin ne büyük bir kötülük olduğunu , bundan vazgeçilmesi gerektiği mesajını veriyor.

5. Sınıf içi etkinliği yapınız
 
6. Tanzimat yıllarındaki toplumsal hayat özlü bilgilerle:
TANZİMAT YILLARINDAKİ TOPLUMSAL HAYATXIX. (19.yy) yüzyılda yapılan savaşlardan yenilgiyle çıkılması, Osmanlı devletini psikolojik olarak çok sarsmıştır. Savaşlardaki yenilgiler ve geri kalmışlık, devletin ve halkın ekonomik olarak zayıflamasına neden olmuştur.

Toplumun içinde bulunduğu durum; vatanseverlik, hürriyet gibi değerlerin öne çıkmasını sağlamıştır.

Batılılaşmayı yanlış anlamaya bağlı olarak toplumda ahlaki çöküntü başlamış, aile kurumu birtakım tehlikelerle karşı karşıya kalmıştır.

Osmanlı toplumu içerisinde ailenin geçmişten gelen yapısı korunarak devam ettirilmiştir. Genellikle tek eşli bir evlilik hayatının tercih edildiği bu dönemde, birden fazla kadınla evlenmelere de rastlanır.

Devlet geleneğimizde olduğu gibi, aile hayatımız için de XIX. yüzyıl bir dönüm noktası olmuştur. Batı’da meydana gelen gelişmelere paralel olarak yapılan düzenlemelerle hem aile, hem de toplum hayatına çekidüzen verilmeye çalışılıyordu. Tanzimat’la beraber, sosyal hayatımızın en çok değişmeye uğrayan kurumlardan biri de aile olmuştur. Bu değişmenin iki yönü bulunmaktadır: Birincisi, Batı’dan gelen etkiler neticesinde modernleşmeye doğru giden; ikincisi ise geleneği muhafaza eden aile anlayışı. Ailenin sosyal yapısında görülen bu farklı anlayışlar, aile içi ve dışı ilişkileri de etkilemiş, böylece bireysel ilişkilerde devrin şartları kendi kurallarını hissettirmiştir.

Tanzimat döneminde Türk halkının büyük bir bölümü mütevazı sayılabilecek iki katlı ahşap evlerde yaşarken gelir durumu uygun olan aileler ise daha büyük konaklarda yaşamaktaydılar. Ancak, her iki evde de mutlak surette haremlik ve selamlık bulunmaktaydı. Haremlerin yapıları da, ailenin sosyal statüsüne uygun olarak tefriş edilmekteydi. Batılı tarzda düzenlenmiş bir haremde, piyano, dikiş kutuları, küçük hasır iskemleler, çeşitli tablolar, resimli mecmualar bulunurken diğer haremlerde ise tamamen Türk âdetlerine uygun olarak düzenlenmeler yapılmaktaydı.

Kadının sosyal hayata girmesiyle birlikte, divan edebiyatımızdaki hayalî sevgili tiplerinin yerini, daha gerçek sevgililer almaya başlamıştır. Genç kız ve genç erkekler, çeşitli vesilelerle birbirleriyle karşılaşmış ve böylece aralarında duygusal ilişkiler de kendiliğinden gerçekleşmiştir. Daha önce farklı ailelere mensup kadın ve erkeğin bir araya geldiği mekânların sınırlı olması, kadın ve erkek ilişkilerini mümkün kılmazken zaman içerisinde meydana gelen değişmeler, kadın ve erkeği çeşitli mekânlarda bir araya getirmiştir.

Yukarıdaki sosyal özellikler, Tanzimat Dönemi edebiyatını etkilemiştir.

 
7. Felatun Bey’le Rakım Efendi ve Sergüzeşt romanlarında Tanzimat yıllarını yansıtan ögeler , dönemin zihniyetini ögeler 

TABLO CEVABI:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir