11. Sınıf Lider Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 42

Sevgili ziyaretçilerimiz 11. Sınıf Lider yayınları Türk Edebiyatı ders kitabının bütün sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Dil bilimi genel olarak dil denen gerçeği ele alan dillerin doğuşunu evrimini gelişmesini, yeryüzüne yayılışını ve aralarındaki ilişkileri ses biçim anlam sözdizimi yönlerinden inceleyen bilimdir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Türkçe’de anlam bilgisi soruları yorumla; dilbilgisi soruları ise bilgiyle çözülür. Yoruma dayalı sorularda kendi düşüncemizden uzak durmalı, soru kökü doğru anlaşılmalıdır. Mecazlı ifadeler ve simge sözcüklere dikkat edilmelidir. Bilgi sorularında ise konu iyice çalışılmalı, dil bilgisinin kuralları öğrenilmeli, bol kitap okunarak kelime dağarcığı zenginleştirilmelidir.
Kelimelerle bağlantılı sorularda cevaba götüren sözcüğü seçebilme, seçilen sözcüğün anlamına ulaşabilme bu tip soruların doğru cevaplarının bulunnması açısından gereklidir.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

SAYFA 42:

20. Makber adlı metnin ahenk ve yaPı unsurlarını , temasını belirleyerek , aşağıdaki tabloya yazınız.
Belirlediğiniz özelliklerle nazım biçimi arasında ilgi kurunuz.

TABLO CEVABI 

MAKBER ŞİİRİNİN TÜM REDİF VE UYAKLARI 
Eyvah ne yer ne yâr kaldı
Gönlüm dolu ah-u zâr kaldı
Şimdi buradaydı gitti elden
Gitti ebede gelip ezelden
Ben gittim o haksar kaldı
Bir köşede tarumar kaldı
Baki o enisi dilden eyvah
Beyrutta bir mezar kaldı

Nerde arayayım o dil rübâyı,

Kimden sorayım bi-nevâyı?,
Bildir bana nerde nerde ya Rab
Kim at beni bu derde ya Rab
Derler ki unut o aşinâyı,
Gitti tutarak reh-i bekâyı,
Sığsın mı hayale bu hakikat?
Görsün mü gözüm bu macerâyı?
MAKBER ŞİİRİNİN  AHENK UNSURLARI

ÖLÇÜSÜ :  Aruz ölçüsü  : mef’lü mefailün fe’filün” kalıbı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir