11. Sınıf Lider Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 25

11. Sınıf öğrencileri için bu yıl okutulmakta olan Türk Edebiyatı ders kitabı cevapları sayfamızda güncel olarak yer alacaktır. Lise öğrencileri için de kitapların yanıtları en güncel haliyle sitemizde yer bulacaktır. Lütfen eksik ve yapılmasını istediğiniz sayfaları geldiğiniz sitenin yorum bölümüne yazınız.

Sayfa Cevapları:

  • 1 ) “Tanzimat Fermanı adlı metinden Tanzimat’ın  ilanı ile getirilmek istenen yeniliklerin konu başlıkları 
 
  • CAN GÜVENLİĞİ
  • IRZ , NAMUS  VE MÜLKİYETİN KORUNMASI 
  • VERGİLERİN BELİRLENMESİ
  • GEREKEN ASKERİN TOPLANMASI VE HİZMET SÜRESİ


2. Kanuni görevlerle yükümlü halkın vatanın menfaatleriyle ilgili fikir ve görüşlerini açıklamak…

3. Gazete Tanzimat döneminde iç ve dış olaylarla ilgili haber ve bilgi alma ihtiyacını karşılamıştır. Günümüzde bu ihtiyaçlar gazete , tv ,radyo , internet gibi her türlü görsel ve yazılı medya araçlarıyla karşılanmaktadır.

4. İç ve dış gelişmelerden haberdar olmak
Aydınların görüşlerini halka ulaştırmada  bir araç olarak düşünülmesi
Batı’daki gelişmelerin ve yeniliklerin toplumda benimsenmesini sağlamak

5. Konuyla ilgili bir düşünce yazısı yazınız…Kolay gelsin…

6. Yeni edebi tarz  eskisine göre fikrin tercümanı ve vicdanın dili olmuştur.

7., TÜRK EDEBİYATINI ETKİLEYEN SİYASİ FİKİRLER EDEBİYATIMIZA NASIL YANSIMIŞTIR ? 

Tanzimat edebiyatı dönemin kültürel ve siyasi hareketlerinin sonucu olarak ortaya çıkmış bir dönemdir. Tanzimat Fermanı’nın  yürürlüğe konmasıyla  her alanda bir yenileşme hareketi başlamıştır. Okullarda öğretimin Türkçe’ye dönmesi, gazeteciliğin başlaması ve gelişen milliyetçilik sonucunda edebî yenileşme de beraberinde gelmiş, bu değişmelere uyanan yeni fikir akımlarına paralel olarak ortaya çıkmış, yeni bir medeniyet değişiminin sonucu olarak gelişmiştir.

Bu dönemde Batı’daki yenilik ve değişmeleri günü gününe takip eden aydınlar Batı’da ortaya çıkan türleri edebiyatımıza getirmişlerdir.Tanzimat döneminde daha önce edebiyatımızda olmayan birçok edebi tür (makale ,hikaye , roman ,tiyatro vb.) edebiyatımıza girmiştir. Ayrıca aydınlar siyasi anlayışlarını edebi türlerle halka ulaştırmaya çalışmış , edebiyatı halkı eğitmede ve aydınlatmada bir araç olarak görmüşlerdir. Ayrıca edebi türlerde daha önce hiç görülmeyen “hak , hukuk , hürriyet adalet, eşitlik , kanun ” gibi temalar sıkça işlenmeye başlanmıştır…Tüm bunlar siyasi fikirlerin edebyata yansıması olarak değerlendirilebilir. (edebiyatfatihi.net yazdı)


8. Makale , roman , hikaye ve tiyatro gibi türler Tanzimat dönemi Türk edebiyatında yaygın olarak kullanılmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir