10. Sınıf Tuna Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 56

Değerli öğrenci ziyaretçilerimiz 10. Sınıf Tutku yayınları Tarih ders kitabının tüm sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Çalışırken ezber yapmaktan ziyade okuyup yazarak dinlemek Tarih öğrenme konusunda daha faydalı olacaktır. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Türkçe’yi iyi öğrenmek TEOG’da başarı kazanmanın en önemli anahtarlarından biridir. Türkçe’ye hakim olmanız sorulan doğru anlamanıza ve hızlı algılamanıza kolaylık sağlayacaktır. Öte yandan Türkçe’yi iyi bilmek sadece Türkçe sorularını çözerken değil, diğer sorulan çözerken de size fayda sağlayacak, sizin onları da doğru ve hızlı kavramanıza yardımcı olacaktır.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

SORU: Osmanlı Devleti, eyaletleri salyaneli ve salyanesiz şeklinde sınıflandırırken hangi ölçütleri göz önünde bulundurmuş olabilir?

Osmanlıda Devlet eyalaetlere ayrılarak yönetilmiştir. Eyaletlerde iki grupta toplanmıştır. Salyaneli ve salyanesiz olarak adlandırılmasının nedeni Alınan verginin ödeme periyodudur.

bu konuda şu açıklamayı okumak sizlere derslerde extra başarı kazandıracaktır.
Eyâletler salyânesiz ve salyâneli yani yıllıksız ve yıllıklı olarak iki kısımdı. Bunların en çoğu yıllıksız olanıydı. Rumeli, Budin, Anadolu, Karaman, Dulkadır ve Sivas, Erzurum, Diyarbakır, Haleb, Şam, Trablusşam salyânesiz eyâletler idiler. Bunların mahsulâtı haszeamet ve tımar olarak ayrılmış ve hazineden ve defterhâneden idare edilmekte bulunmuştu. Yıllıksız eyâletlerin öşür ve resimleri havass-ı hümâyun ismiyle hazineye ve beylerbeyi ve sancakbeyi haslarına ve bir de zeamet ve tımara ait olmak üzere bölünmüştü.

Yıllıklı eyâletler Mısır, Habeş, Bağdat, Basra, Yemen ve Kaptan Paşa eyaletindeki bazı sancaklar olup buraların mahsulâtı has, zeamet ve tımara ayrılmayarak doğrudan doğruya devlet hazinesi tarafından mıntıka mıntıka her sene iltizama verilirdi; bu eyâletlerin senevî hasılatından bir kısmı beylerbeyisancakbeyi, asker vesairlerinin maaşları için dağıtıldıktan sonra kalanı devlet hazinesine yollanırdı. Trablusgarp, Tunus ve Cezayir eyâletleri de yıllıklı eyâletlerdendi.

SORU: Osmanlı taşra teşkilatı ile günümüz taşra teşkilatı arasındaki benzerlik ve farklılıklar nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir