10. Sınıf Açılım Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 177

Değerli öğrenci ziyaretçilerimiz 10. Sınıf Açılım yayınları Biyoloji ders kitabının tüm sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Herkesin anlayabileceği tanımıyla biyoloji veya canlı bilimi, canlıları inceleyen bilim dalı olarak bilinmektedir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Gece ile gündüzü karıştırdığımız sınav döneminde ister istemez bünyemiz yorgun düşüyor. Öyle ki  bu durum belli bir süreden sonra ciddi anlamda bizi sağlık açısından etkiliyor. Bunlara en güzel örnek uykusuz olarak dersleri anlamamızın zorlaşması. Bu yüzden ders çalışmak için kendinizi fazla uykusuz bırakmak, geceleri değilde gündüz saatlerinde uyumak gibi durumlar sizin odaklanmanıza engel olabilir. Peki ben gece çalışabiliyorum diyenler ne yapsın?

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

10. Sınıf Açılım Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 177 Cevabı 

B. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Yandaki soyağacı bir çekinik özelliğin kalıtımını göstermektedir. Bu soyağacında hangi numara ile gösterilen bireylerin genotiplerinin heterozigot (melez) olduğu kesindir?

2. Genotipi BbCcdd olan bir canlı kaç çeşit gamet meydana getirir?

  • Cevap: Gamet çeşidi sayıdı heterozigot bireylere dayalıdır. -2ⁿ formülü kullanılır. -Heterozigot bireyler n sayısına yazılır. -BbCcdd–> Bu bireyde ise 2 adet heterozigot bulunmaktadır. -Dolayısıyla 2²= 4 adet gamet oluşur.

3. Sarı ve düz tohumlu bir bezelyenin heterozigot olup olmadığını anlamak için nasıl bir genotipe sahip bir bezelye ile çaprazlamalıyız? Açıklayınız. 

  • Cevap: Sarı ve düz tohumlu bezelye: SsDd ya da SSdd olabilir. Sarı ve düz tohumlu bir bezelyenin heterozigot olup olmadığı anlamak için homozigot bireyle çaprazlamamız gerekir. Bu çaprazlamaya ise kontrol çaprazlaması ya da test çaprazlama denilir.  Genotipi bilinmeyen bir organizmanın genotipini belirlemek amacıyla yapılır.

4. Aşağıdaki soyağacında X’e bağlı çekinik bir özelliğin kalıtimı gösterilmiştir.
Buna göre, soyağacındaki bireylerden hangilerinin bu özellik bakımından genotipi kesin olarak söylenemez?
A) 1. ve 3. B) 2. ve 4. C) 3. ve 4. D) 4. ve 6. E) 6. ve 7.
Cevabınızın nedenini açıklayınız.

  • Cevap: D

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir