10. Sınıf Biryay Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 95

Değerli öğrenci ziyaretçilerimiz 10. Sınıf Biryay yayınları Türk Dili ve Edebiyatı ders kitabının tüm sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Çalışırken ezber yapmaktan ziyade sanatçılarla ilgili okumalar yapmak özetler biyografiler okumak edebi dönemleri araştırmak yararlı olacaktır. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır.  Öğrenmede iyi sonuç almanın yolu, çok çalışmak değil etkin ve yeterli çalışmaktır. Etkili çalışma sistemi, görsel işitsel veya dokunsal sistemlerden hangisine sahip olursa olsun her öğrencinin mutlaka yapmak zorunda olduğu stratejileri içermektedir. Başarılı öğrencilerin en önemli başarı sırları işte bunlardır.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

10. Sınıf Türk Edebiyatı Nova Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 95

4. Metindeki kişilerle zaman ve mekân arasındaki uyumu (ilişkiyi) açıklayınız.

5. Hikâyeyi anlam birimlerine ayırarak anlatılan olay ve olay örgüsünü tespit ediniz. Buradan hareketle temayı bulunuz.

6. a) Metinde işlenen temanın o dönemdeki önemi ve değeri hakkında hangi düşüncelere ulaştığınızı sözlü olarak ifade ediniz.

b) Aynı temaya yabancı film senaryolarında ya da destanlarda rastlayıp rastlamadığınızı açıklayınız.

7. Hikâyedeki cümle yapılarını inceleyiniz. Hikâyenin anlatımında cümlelerin kısa oluşu, fazlaca hüküm ifade etmesi, metnin anlatımına ne katmıştır? Tartışınız. Ulaştığınız sonuçları sözlü olarak ifade ediniz.

8. Hikâyedeki metinde kullanılan dilin en belirgin özellikleri nedir? Hikâyede ahengi sağlamak için nelere başvurulmuştur? Metinden örnekler bularak açıklayınız.

9. Hikâye kahramanlarının özelliklerini ve olay örgüsündeki işlevlerini tabloya yazınız.

10. Metindeki manzum bölümü tahtaya yazınız. Bu bölümün işlevi hakkındaki düşüncelerinizi söyleyiniz.

11. Metindeki destansı unsurları tespit ederek tahtaya listeleyiniz.

12. Hikâyede İslami motif olarak neleri gösterebilirsiniz? Bunun nedenini açıklayınız.

13. Türk destanlarında hakanların yanında yer alan ak saçlı, gün görmüş bilge tipi ile Dede Korkut arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.

14. Metinde anlatılan olayın (insana özgü gerçekliğin) yaşamla ilişkisi nedir? Bunların, olay örgüsü etrafında nasıl anlatıldığını söyleyiniz. Böyle bir olayın gerçek hayatta birebir yaşanması mümkün müdür? Tartışınız. Ulaştığınız sonuçları sözlü olarak ifade ediniz.

15. Dede Korkut Hikâyeleri’ne dair araştırmalarınızı önceki bilgilerinizi ve derste öğrendiklerinizi karşılaştırınız. Yeni öğrendiklerinizi defterlerinize yazınız.

16. Hikâye ağırlıklı olarak hangi bakış açısıyla anlatılmıştır? Metinden örnekler vererek bu bakış açısının özelliklerini sözlü olarak ifade ediniz.

17. Dede Korkut Hikâyeleri’nin anlatıcısını ve bu anlatıcının özelliklerini belirtiniz.

18. “Pay Püre Big aydur: Dede oğlan mısın kız mısın? Dede oğlanam didi.” Bu ifade ile anlatılmak istenen nedir? Günümüzde bu ifade hangi amaçla kullanılıyor?

19. Dede Korkut Hikâyeleri’nin günümüzde de ilgi görmesinin nedenlerini tartışınız. Ulaştığınız sonuçları sözlü olarak ifade ediniz.

20. Kız isteme törenleri, günümüzde nasıl yapılmaktadır? Okuduğunuz hikâyedeki törenle karşılaştırınız.

Benzer ve farklı yönlerini belirtiniz.

21. Metinden “baş indirmek”, “bağır basmak” ve “ağız dilden görkli selam vermek” cümlelerini bulunuz.

Bunların ne anlama geldiğini tartışınız. Ulaştığınız sonuçtan yararlanarak bugün bu ifadelerin yerine neler kullanıldığını belirtiniz.

22. “… ağ sakallu aziz baba… / … iki şahbaz güçlü at getürün, bir kiçi başlı kiçer aygırı, bir toklı başlı torı aygırı…” ifadelerindeki tasvirlerin nasıl yapıldığını belirtiniz. Bunların metnin anlatımına etkisini açıklayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir