10. Sınıf Biryay Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 84

Değerli öğrenci ziyaretçilerimiz 10. Sınıf Biryay yayınları Türk Dili ve Edebiyatı ders kitabının tüm sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Çalışırken ezber yapmaktan ziyade sanatçılarla ilgili okumalar yapmak özetler biyografiler okumak edebi dönemleri araştırmak yararlı olacaktır. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Derse dikkatinizi vermek ve ders çalışma istediğinizi arttırmanız ders anında yaşanacak dikkat dağınıklığın da ortadan kolay bir şekilde kalkmasına neden olacaktır. Genelde dikkat dağınıklığının başlıca sebeplerinden birisinin kişinin ders çalışmama isteğini bilinçaltına yerleştirmesidir diyebiliriz.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

10. Sınıf Türk Edebiyatı Nova Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 84

5. Her bir kıtada işlenen düşünceyi tespit ediniz. Şiirin temasını bulunuz. “Gel gör beni ışk n’eyledi” mısrasının şiirde işlenen tema ile ilgisini belirtiniz.

6. Aşk derdi çeken insan, sürekli sevdiği ile birlikte olmak ister. Sevgili için gözyaşı döker; yemekten içmekten kesilir. 4. kıtada şair, “Benzüm sarı gözlerüm yaş” derken bu psikolojik hâlden hareketle dörtlüğünü kurgulamıştır. Gruplar oluşturarak diğer dörtlüklerin nesnel gerçekliklerini de siz bulunuz.

EDEBİ METİNLERDE NESNEL GERÇEKLİK YOKTUR KURMACA GERÇEKLİK VARDIR. ANCAK YUNUS EMRE ŞİİRLERİNDE KULLANDIĞI BETİMLEMELERDE DIŞ DÜNYANIN NESNEL UNSURLARINDAN FAYDALANMIŞTIR.

7.    İkinci kıtada şair, yana yana yürüdüğünü ve akıllı mı deli mi olduğunun farkında olmadığını dile getiriyor. Şairin ya da âşığın bu durumda olmasının sebebi nedir? Kıtanın bütününden hareketle açıklayınız.

 SEVGİLİYE DUYDUĞU AŞK ASIL NEDENDİR

8.    Dokuzuncu kıtada yer alan “Dost ilinden âvâreyem” mısrasından ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.

TASAVVUFLA ALAKALIDIR. ALLAH ÖNCE RUHLARI YARATIR VE SONRA ONLARI DÜNYAYA GÖNDERİR DÜNYADA OLAN KUL ALLAHTAN UZAKTIR VE AYRIDIR. BU DERİNLİK KASTEDİLMİŞTİR

9.    Okuduğunuz şiirde geçen “Uyanıp Mecnûn oluram” mısrasında şair Leyla ve Mecnun hikâyesine gönderme yapmıştır. Herkesçe bilinen bir olaya, bir manayla inanca veya atasözüne işaret etmeye ne ad verilir? Bu edebîsanatın şiire katkısı ne olabilir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

TELMİH SANATIDIR
ŞİİRE ESTETİKLİK VE ETKİLEYİCİLİK KATAR

10. Sizce Yunus, kurguladığı bu şiirinde nasıl bir sevgiliden bahsediyor? Onun düşünce dünyasından hareketle cevaplayınız.

 ŞİİRİN TEMASI İLAHİ AŞKTIR. SEVGİLİ DEDİĞİ VARLIK HZ. ALLAH’TIR

11. İki grup oluşturunuz. Gruplardan birinin metindeki sevgili, diğerinin de âşık imajının özelliklerini tespit etmesini isteyiniz. Grup sözcüleri aracılığıyla yapılan tespitleri sınıfla paylaşınız. Ardından aşağıdaki tabloya, sevgili ve âşığın özelliklerini sıralayınız.

SEVGİLİ
ULAŞILMAZ
AŞIĞINI AŞKIYLA DERDE DÜŞÜREN
EKSİKSİZ KUSURSU

AŞIK
AŞK DERDİ İLE DİVANE OLAN
GÖZLERİ YAŞLI
GÖNLÜ PARAMPARÇA
SEVGİLİYE ULAŞMA ARZUSU İLE YAŞAYAN
AVERE
VS.

12. “Gurbet”, “garip”, “âşık”, “dost” kelimelerinin çağrıştırdıklarını aşağıya yazınız.
Gurbet:
UZAKLIK
ÖZLEM
HASRET
SILA VS

Garip:
YALNIZLIK
ÇARESİZLİK

Âşık:
SEVGİ
SEVGİLİ
MECNUN
KALP

Dost:
YAREN
SAMİMİYET
ARKADAŞLIK
FEDAKARLIK

Yukarıdaki kelimelerin çağrıştırdıklarından hareketle Türkçenin yeni ses değerleri kazandığını ve dilin zenginleştiğini söyleyebilir misiniz? Belirtiniz.

EVET SÖYLEYEBİLİRİZ.

13.    “Aşk ağlatır, dert söyletir.” atasözünün şiirle örtüşen taraflarını gösteriniz.

YUNUS EMRE ŞİİRİNİ İLAHİ AŞKTAN DUYDUĞU ACIYI VE BU AŞKIN ONU NE HALE DÜŞÜRDÜĞÜNÜ İFADE ETMEK AMACI İLE YAZMIŞTIR

14.    Yunus Emre’nin aşk anlayışının günümüzde de geçerli olduğu söylenebilir mi? Tartışınız. Ulaştığınız sonuçları sözlü olarak ifade ediniz.

EVET YUNUS EMRE’NİN AŞK ANLAYIŞI İLAHİ AŞKTIR. EVRENSEL BİR KONUDUR  HER YERDE VE HER ZAMANDA GEÇERLİ OLAN BİR TEMADIR

15.    Şair, “Akar sulayın çaglaram” mısrasında aşkın verdiği coşkunluğu, “Dertlü cigerüm taglaram” mısrasıyla da aşkı için ödemesi gereken bedele hazır olduğunu ifade eder. “Gâh tozaram yirler gibi / Gâh eserem yeller gibi / Gâh çaglaram seller gibi” mısralarıyla anlatılmak istenen nedir? Şiirin bütününden hareketle Türkçenin XIII. yüzyılda yeni bir edebî dil arayışında olduğu söylenebilir mi? Bunun nedenlerini belirtiniz.

İLAHİ AŞKTAN DUYDUĞU ACIYI VE BU AŞKIN ONU NE HALE DÜŞÜRDÜĞÜNÜ İFADE ETMEKTEDİR
EVET SÖYLENEBİLİR . YENİ KELİMELER KULLANILMIŞ ESTETİK DEĞERİ YÜKSEK BİR DİL OLUŞTURULMAYA BAŞLANMIŞTIR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir