10. Sınıf Biryay Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79

Değerli öğrenci ziyaretçilerimiz 10. Sınıf Biryay yayınları Türk Dili ve Edebiyatı ders kitabının tüm sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Çalışırken ezber yapmaktan ziyade sanatçılarla ilgili okumalar yapmak özetler biyografiler okumak edebi dönemleri araştırmak yararlı olacaktır. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Özellikle Türkçe ders konularında ki anlatımların zıtlık ve yakınlık durumları karşılaştırılarak aralarında mukayese yapılması gerekiyor. Baktığımızda her ne kadar Türkçe konuları birbirinden bağımsız gibi görünmüş olsa da aslında tam anlamı ile birbirinden bağımsız olmadıklarını da söyleyebiliriz.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 79 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 79 Cevabı 

Metin Soruları

1. Okuduğunuz şiire göre bilgili insanın özellikleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bilgili kişi altın para gibidir. Cahil ve bilgisiz olan ise değersiz sadakadır. Bilgili ile bilgisiz nasıl eşit olur? Bilgili dişi erkek, cahil erkek ise dişidir)

2. Edip Ahmet Yükneki’nin bilgiye verdiği değeri anlatan ifadeleri belirleyiniz. Bu ifadelerden beğendiklerinizi defterinize yazınız.

  • Cevap:
    Bilgili kişi altın para gibidir.
    Cahil ve bilgisiz olan ise değersiz sadakadır.
    Bilig birle bilnür törütgen (Bilgiyle bilinir yaratan Tanrı)
    Biligsizlig içre kanı hayr yidi (Bilgisizlikten nerde, gören hayrı?)
    Bilig bilmegendin bir ança budun (Bilgi bilmemekten nice insanlar)
    Özelgin but itip idim bu tidi (Elleriyle put yapıp rabbim dedi)
    Bilgilinin sözü öğüt, nasihat ve edebdir;
    Bilgiliyi Acem de Arab da övdü.
    Bilgi, malı olmayan için tükenmez bir hazinedir;
    bilgi, nesepsiz için, yerilmez bir neseptir

3. Edip Ahmet Yükneki’ye göre bilginin insana sağladığı faydalar nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bilgi insanı değerli kılar, insan yaratıcısını bilgi bile bilir, bilgi insan için tükenmez bir hazine gibidir, bilgili insan övülür

4. Okuduğunuz şiirdeki örtük iletileri defterinize yazınız.

  • Cevap: Bilgili kişi altın para gibidir.
    Cahil ve bilgisiz olan ise değersiz sadakadır.

Bilgilig sözü pend nasihat edeb Biligligni ögdi Acem hem Arab Tavarsızka bilgi tükenmez tavar Nesepsizke bilgi yirilmez neseb Dad İspehsalar Beg üçün bu kitap Çıkardım Ajunda atı kalsu tip

5. Yukarıda Atabetü’l Hakayık ‘tan farklı birimlerle yazılmış metin parçaları verilmiştir. Geçiş Dönemi eserlerinin hangi özelliğinden kaynaklanmaktadır?

  • Cevap: Hem dörtlük hem de beyit nazım biriminin bir arada kullanılması İslamiyet öncesi kültür ile İslami dönem kültürünün iç içe geçtiği gösterir

Eleştirel Okuma

1. Metinden yola çıkarak yazarın dünya görüşünü değerlendiriniz.

  • Cevap: Bilgili olmaya çok önem ve değer veren dindar bir insandır.

2. Okuduğunuz eserin şekil bakımından Kutadgu Bilig’den farklı yönlerini tespit ediniz.

  • Cevap: Kitapta  verilen metinlere  göre Kutadgu Bilig beyitler halide mesnevi biçiminde yazılmıştır. Atebetü’l Hakayık’ta ise hem beyit hem de dörtlük nazım birimi kullanılmıştır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir