10. Sınıf Biryay Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60

Değerli öğrenci ziyaretçilerimiz 10. Sınıf Biryay yayınları Türk Dili ve Edebiyatı ders kitabının tüm sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Çalışırken ezber yapmaktan ziyade sanatçılarla ilgili okumalar yapmak özetler biyografiler okumak edebi dönemleri araştırmak yararlı olacaktır. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Anlam bilgisi hızlı okumayı, okuduğunu doğru anlamayı ve yorumlamayı gerekli kılar. Bununla, sözcüklerin ve deyimlerin anlamlarını kavrama, cümle içinde değişik anlamlarda kullanıldığında bunları anlama ve yorumlama durumu ölçülür. Bunun yanı sıra cümlede verilen yargıyı anlama, yargıyı aktaran kişinin oluşturduğu duygu ve düşünceyi anlama, yargının oluşmasında hangi yardımcı yargılar etkili olmuşsa bunları bulma üzerinde durulur.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

10. Sınıf Türk Edebiyatı Nova Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60

6.  Aşağıdaki cümlelerin karşısına yargılar doğru ise “D”, yanlış ise “Y” yazınız.

Sözlü edebiyat ürünlerini usta yazarlar oluşturur.                                                  ( Y   )

Sözlü edebiyat ürünlerinde atlı-göçebe kültürünün izleri daha belirgindir.               (  D )

Destanlar tabii destan safhası, doğum safhası ve yayılma safhası olmak üzere üç safhadan oluşur.                                                                        ( D   )

Âşık edebiyatında savaşları, ünlü kişileri, gülünç olayları anlatan eserlere de destan denmiştir.                                                                                              ( D   )

7.  Aşağıda sözlü edebiyatın ürünleri ve onlara karşılık gelen ifadeler verilmiştir. Doğru eşleştirmeyi yapınız.

a. Sav -Atasözü ve deyim niteliğindeki sözler

b. Koşuk -Aşk, doğa vb. olayların anlatıldığı lirik şiirler

c. Sagu -Ağıt

ç. Destan- Millet hayatını etkileyen büyük olayların anlatıldığı olağanüstü özellikler taşıyan eser

 

8.     Türk destanlarında, devlet adamlarının hangi ideal niteliklere sahip olması gerektiği anlatılmıştır? Okuduğunuz metinlerden örnekler vererek açıklayınız.

Destanlarda devlet adamları bireysel tutkularından arınmış toplum adına mücadele eden , halkına hesap veren yer yer olağanüstülükler gösteren kimselerdir. Örneğin Oğuz Kağan Destanı…

9.     Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere uygun kelimeleri yazınız.

•Yazılı edebiyat dönemine …KÖKTÜRK… ve …..UYGUR…..  metinleri damgasını vurur.

•Destanlardaki….ZAMAN…. , olayların akışına uygun şekilde çok hızlıdır.

•Destan dilinin oluşumunda; mitolojik ögelerin, dinî törenlerin, musikînin ve..HAYATLA….mücadelenin etkileri vardır.

•Sözlü edebiyat…..MİTOLOJİK ÇAĞLARDA…… oluşmaya başlamıştır.

•..MİTOLOJİK.. ögelerin oluşmasında; kişilerin tabiatla, üstün güçlerle ve düşmanla mücadelelerinde hayal yoluyla ortaya koyduğu eser, söylediği söz, takındığı tavır etkilidir.

Araştırma

1.   Türklerin Islamiyeti kabulüyle sosyal, siyasi ve kültürel hayatlarında ne tür değişiklikler olmuştur? Araştırınız. Araştırma sonuçlarını sunum hâline getiriniz.

2.   İslam uygarlığını benimseyen Türkler, edebiyatlarında Arap ve Fars kaynaklı gazel, kaside, mesnevi gibi nazım biçimlerini kullanmışlardır. Türkler, Batı uygarlığını benimsediklerinde benzer bir sonuçla karşılaşmışlar mıdır? Araştırınız.

3.   İslami dönemde ilk dil ve edebiyat ürünlerini araştırınız.

4.   İslam inancının Türkler arasında hızla yayılmasında kimlerin, neden etkili olduğunu araştırınız.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir