10. Sınıf Biryay Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 46

Değerli öğrenci ziyaretçilerimiz 10. Sınıf Biryay yayınları Türk Dili ve Edebiyatı ders kitabının tüm sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Çalışırken ezber yapmaktan ziyade sanatçılarla ilgili okumalar yapmak özetler biyografiler okumak edebi dönemleri araştırmak yararlı olacaktır. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Sınavı gerçekten kazanmak istiyor muyum: Öncelikle bu soruyu kendinize mümkünse tuvalette veya gece uyumadan hemen önce kendinizle baş başa kaldığınızda sorun. Bu soruya vereceğiniz cevap sizin sadece Türkçe dersinde değil diğer derslerde de kaderinizi belirleyecektir. Eğer gerçekten bu sınavı kazanmak gibi bir amacınız yoksa, sadece çevrenin baskısı ile bu sınava giriyorsanız Türkçeden başarılı olma ihtimaliniz çok düşüktür. Unutmayın, başarı ancak kendi isteğimiz neticesinde oluşur.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 46 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 46 Cevabı 

METİN SORULARI

1. Okuduğunuz hikayede yaşanan olayları sırasıyla yazınız. 

  • Cevap: Kara Memiş’in geçmişinde ne kadar iyi bir gemici olduğunun anlatılması
  • Kara Memiş’in tutsak edilmesi gemilerde forsa olması sonra çiftçilik için satılması
  • Kara Memiş’in rüya görmesi
  • Kara Memiş’in Türk askerlerini görmesi
  • Kara Memiş’in Turgut Reis’e kavuşması

2. Metindeki zaman ve mekânı aşağıdaki tabloya işleyiniz.

Zaman 

  • Cevap: Geçmiş zaman. Osmanlıların en iyi olduğu yıllar olabilir. Padişah vs geçtiği için.

Mekan

  • Cevap: Denizler, adalar, İstanbul,Kabataş, Rus kıyıları.

3. Metnin kahramanı ihtiyar forsanın kişilik özellikleri hakkında bilgi veriniz.

  • Cevap: Güçlü, nam salan bir denizci, cesur, gözü pek, zeki, iyi bir askerdir.

4. Yazarın hikâyede Hz. Hızır motifini kullanmasını halk hikâyeleriyle kıyaslayarak değerlendiriniz.

  • Cevap: Yazar bu hikayede Hz. Hızır motifini kulanmıştır. Hz. Hızır’ın gezgin yönü ile onun ayak basmadığı yer olmaması ile burada Forsa’nın bir çok yeri görmesi benzetilmiştir.

5. Hikâyeyi üslup açısından değerlendiriniz. Ömer Seyfettin’in dil anlayışı hakkında bilgi veriniz.

  • Cevap: Ömer Seyfettin dilde sadeleşme taraftarıdır. Bu yüzden kullandığı dil halkın anlayacağı sade bir dildir. Halk bu yalın dili çok rahatça anlayabilmekteydi.

“11 Mart 1884 tarihinde Gönen, Balıkesir’de doğdu. Yüzbaşı Ömer Şevki Bey’le, Fatma Hanım’ın ikisi küçük yaşlarda ölen dört çocuğundan biridir. Kuleli Askeri İdadisini bitirip subay olarak göreve başladı. Yanya Kuşatmasında esir düştü. Atina yakınlarındaki Nafliyon kasabasında geçen on aylık esareti sırasında sürekli okudu.”

ELEŞTİREL OKUMA

1. Metnin kurmaca dünyası ile eserde anlatılan dönemin gerçekliği arasındaki ilişkiyi karşılaştırınız.

  • Cevap: Eserde anlatılan kurmaca dünya aslında o dönemin gerçek dünyasından da izler taşımaktadır. Çünkü o dönemin dünyasında esir almalar forsa geleneği denizcilik faaliyetleri bu kurgusal hikayede işlendiği gibidir. Bundan dolayı kurgu olsa da gerçek dünya izleri fazladır.

2. Metinde o döneme ve günümüze yönelik hangi toplumsal değerler yer almaktadır? Açıklayınız.

  • Cevap: Aile bağlarının kuvvetli olması, vatan millet ve bayrak sevgisi, gurbetteki insanın vatanına sılaya olan özlemi işlenmiştir.

3. Yukarıda Ömer Seyfettin’in hayatından bir kesit verilmiştir. Bu bilgiden yola çıkarak yaşamını yazdığı bu hikâyeye etkilerini tespit ediniz.

  • Cevap: Ömer Seyfettin’in hayatından verilmiş bu kesitten hareketle Forsa adlı metnin yazarın hayatından etkilenerek oluşturulmuş bir metin olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Forsa’da tutsaktır ve Forsa’da ülkesini özlemektedir.

Ders ve çalışma k

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir