10. Sınıf Biryay Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 209

Değerli öğrenci ziyaretçilerimiz 10. Sınıf Biryay yayınları Türk Dili ve Edebiyatı ders kitabının tüm sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Çalışırken ezber yapmaktan ziyade sanatçılarla ilgili okumalar yapmak özetler biyografiler okumak edebi dönemleri araştırmak yararlı olacaktır. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Genelde  40 dakika çalışma 10 dakika mola şeklinde olmalı… Kendinize çalışma ortamı hazırlayın Ders çalışma için sürekli çalışabileceğiniz bir ortam olmalıdır. Ortamda dikkati dağıtacak eşyalardan uzak olmalıdır. Ortamın sıcaklığı, ışığı ve havalandırmasına dikkat ediniz. Çalışırken dikkatinizin dağılmasına izin vermeyin Uygun çalışma ortamı sağlandıktan sonra ders çalışmanıza tam bir konsantrasyon içinde başlayın ve dikkatinizi dağıtacak her şeyden uzak durun. Planlı çalışma alışkanlığı kazanın.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 209 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 209 Cevabı 

Metin Soruları

1. İmam mutluluğun sırrını arayan delikanlıya neden şaşırmaktadır?

  • Cevap: Çünkü mutluluğun sırrının olmadığına olsa bile bulunamayacağına inanmaktadır.

2. Delikanlı, pirifâninin dediğini yaparken neden çevresindekileri fark edememiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Çünkü en büyük korkusu kaşıktaki iki damla yağı dökmektir. Bu yüzden dünyadaki bütün güzellikleri bırakıp sadece kendisine verilen görevi düşünmektedir.

3. Metnin teması ve ana düşüncesini bulunuz. Metinden çıkan ana düşünceye katılıp katılmadığınızı belirtiniz. 

  • Cevap: Bu dünyada mutlu olmak istiyorsan itikadından ödün vermeden imanındaki ahlak ve temizlikten şaşırmadan dünyadaki nimetlerden faydalanmasını bilmen gerekmektedir.

4. Metindeki konuşma ve taklit öğeleri anlatıma nasıl katkıda bulunmuştur? Açıklayınız.

  • Cevap: Metni daha ilgi çekici hale getirmiştir. Metni daha akıcı okunan bir hale getirmiş ve de okuyanın keyif almasını merakla devamını takip etmesini sağlamıştır.

5. Okuduğunuz metinde meddah bastonunu hangi işlevle kullanmaktadır? Açıklayınız

  • Cevap: Kimi zaman dinleyicilerin ilgisini toplamak için yere vurmakta, kimi zaman bir kılıç gibi sallamakta kimi zaman da ucunda iki damla yağ olan bir kaşık gibi kullanmaktadır.

6. Bu metinden yola çıkarak meddah olmanın özelliklerini yazınız.

  • Cevap:
  • MEDDAH
  •  Geleneksel tiyatro içinde yer alan Meddah hikâyelerinde rol alan bütün kişileri, hikâyeyi anlatan ve meddah adıyla anılan tek kişi canlandırır.
  • Hikâye anlatmak olan meddahlık bir taklit yapma sanatıdır.
  •  Perdesi, sahnesi, dekoru, kostümü bir sanatkârda toplanmış bir temaşadır.
  • Meddah bir sandalyeye oturarak dinleyicilerine hikâyeler anlatır.
  • Meddahın anlatışını, günlük yaşamdaki olaylar, masallar, destanlar, hikâyeler ve efsaneler oluşturur.
  • Meddahın aksesuarını bir mendil ile bir sopa (baston) oluşturur.
  • Genellikle güldürücü, ahlâkî ve edebi sonuç çıkarılacak hikâyelerine klişeleşmiş “râvıyân-ı ahbar ve nâkılân-ı âsar ve muhaddisân-ı ruzigâr şöyle rivayet ederler ki” şeklinde söz başı ile başlar, daha sonra kahramanları sayıp hikâyesini anlatır.
  •  Meddah hikâyenin kahramanlarını kendi yöresinin dili ve şiveleri ile konuşturan insandır.

Eleştirel Okuma

1. Sizce mutluluk nedir? Mutluluk aramayla bulunacak bir şey midir? Tartışınız.

  • Cevap: Bence mutluluk diye bir şey yoktur. Olsa olsa ancak mutlu anlar vardır. İnsanlar mutluluğu kendi kafalarında kurdukları dünyalara göre yorumlamaktalar.Oysa mutluluk kimi aç gözlüler için para iken bizler için doğan güneş, temiz hava bir ağacın yeşildir.

2. Meddahın diğer geleneksel Türk tiyatrosu türleriyle benzer ve farklı yönlerini belirleyiniz.

  • Cevap:
  • Benzer yönler: 

    Oyuncular tarafından sahnelenmesi

    Güldürü ögelerine yer vermesi

  • Farklı yönler:
  • Bir metninin olmaması

    Ses taklitlerine dayanması

    Çok fazla dekorunun olmaması

    Çok fazla oyuncusunun olmaması

3. Devrik cümleler kullanmak metne anlam bakımından ne tür katkılar sağlayabilir? Metinden yola çıkarak değerlendiriniz.

  • Cevap: Metni daha ilgi çekici hale getirmiştir. Metni daha akıcı okunan bir hale getirmiş ve de okuyanın keyif almasını merakla devamını takip etmesini sağlamıştır.

 

Yazılı Soruları ve Cevapları İçin Tıkla

Bütün Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları İçin Tıkla

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir