10. Sınıf Biryay Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 206

Değerli öğrenci ziyaretçilerimiz 10. Sınıf Biryay yayınları Türk Dili ve Edebiyatı ders kitabının tüm sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Çalışırken ezber yapmaktan ziyade sanatçılarla ilgili okumalar yapmak özetler biyografiler okumak edebi dönemleri araştırmak yararlı olacaktır. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Aldığınız notları evde deftere geçirin. Aldığınız notları mümkün olduğunca aynı günde deftere geçirmeye çalışın bu sayede konu daha aklınızda tazeyken kendinizden ek bilgiler verebilir hatta çizimler yapabilirsiniz.Zorluk seviyesi yüksek olan derslere öncelik verin. Her zaman anlamakta zorlandığınız derslere öncelik verip onları çalışın bu sayede onları çalışmak için daha çok vaktiniz olmuş olur. Sınavda çıkabilecek konulara daha çok odaklanmayı deneyin.

Sizler için diğer tüm sayfaları hızlıca sayfamıza eklemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 206 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 206 Cevabı 

2. Karagöz oyunu ve orta oyunundan hangisi günümüz tiyatrosuna daha yakındır? Neden?

  • Cevap: Ortaoyunu kahramanların gerçek kişiler olması yönüyle, Türk halk tiyat­rosu içinde modern tiyatroya en yakın olanıdır.

3. Karagöz oyunundaki tiplerle orta oyunundaki tipleri karşılaştırınız.

  • CevapKaragöz Oyunundaki Tiplerle (Karagöz-Hacivat) Ortaoyunundaki Tiplerin (Kavuklu-Pişekar) Karşılaştırması
    Orta oyunu kişileri ve bölümleri Karagöz oyunu ile büyük oranda ben­zerlik gösterir. Oyunun başoyuncuları Kavuklu ile Pişekâr’dır. Kavuklu, gölge oyunundaki Karagöz‘ün; Pişekâr‘da Hacivat‘ın karşılığıdır. Pi­şekâr; akıllı okumuş, iyiyi kötüyü ayıran, orta sınıf şehirliyi temsil eden bir tiptir. Kavukluise cahil, ahmak geçinen ama aslında kurnaz, zeki ve neşeli bir halk tipidir.

4. Orta oyununda kadınların rollerinin kadın kılığına girmiş erkekler (zenne) tarafından canlandırılmasını değerlendiriniz.

  • Cevap: Önceleri kadınların sahneye çıkması hoş karşılanmazdı, sosyal sebeplerden ötürü kadınlar sahneden uzak kalmış, kadın rolünü “zenne” adı verilen erkekler canlandırmıştır.

Aşağıdaki metindeki cümleleri anlamına ve yükleminin türüne göre değerlendiriniz.

Hokkabazlık, kökeni çok eskilere dayanan bir seyirlik oyundur. Hokkabaz ve yamağı arasındaki uzun güldürücü söz oyunları ile bir çeşit orta oyunu gibi sunulur. Yamak; hokkabazdan korkan, oyunun hilesini çözmeye çalışan kişi olarak seyirciyi güldürmek amaçlı hareket eden kişidir. Hokkabazın elinde “şakşak” bulunmaktadır. Hokka ustasına pehlivan da denildiği bilinmektedir. Hokka oyununda üç kap ve üç küçük yuvarlak kullanılır. Altı boş gösterilen hokkanın içinden topun çıkması ya da içine top konulduğu sanılan hokkaların açılınca boş gösterilmesidir. Bu oyun hokkaların top sayısını arttırarak, boylarını büyüterek ya da başka nesneler ile uzatılıp geliştirilebilir.

Cevap:

  • Hokkabazlık, kökeni çok eskilere dayanan bir seyirlik oyundur. (Olumlu-isim cümlesi)
    Hokkabaz ve yamağı arasındaki uzun güldürücü söz oyunları ile bir çeşit orta oyunu gibi sunulur. (Olumlu-fiil cümlesi)
     Yamak; hokkabazdan korkan, oyunun hilesini çözmeye çalışan kişi olarak seyirciyi güldürmek amaçlı hareket eden kişidir. (Olumlu-isim cümlesi)
    Hokkabazın elinde “şakşak” bulunmaktadır. (Olumlu-fiil cümlesi)
    Hokka ustasına pehlivan da denildiği bilinmektedir.  (Olumlu-fiil cümlesi)
    Hokka oyununda üç kap ve üç küçük yuvarlak kullanılır. (Olumlu-fiil cümlesi)
    Altı boş gösterilen hokkanın içinden topun çıkması ya da içine top konulduğu sanılan hokkaların açılınca boş gösterilmesidir.  (Olumlu-isim cümlesi)
    Bu oyun hokkaların top sayısını arttırarak, boylarını büyüterek ya da başka nesneler ile uzatılıp geliştirilebilir. (Olumlu-fiil cümlesi)

 

“10. Sınıf Biryay Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 206” için bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir