10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Mega Yayınları Sayfa 91

Değerli öğrencilerimiz Mega yayınları 10. Sınıf Fizik ders kitabının tamamı sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Eğitim bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve amaçlı olarak istenen değişiklikleri meydana getirme sürecidir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Her gün kendinize 45 dakika kadar bir çalışma verdikten sonra mutlaka 10 dakika kadar bir dinlenme ile zamanını geçirmelisiniz. İnternet üzerinden anlamadığınız konularınız var ise takip etmeli ve çözeceğiniz testlerle eksik yanınızı gidermeye çalışmanız gerekir. Ayrıca mümkün olduğunca ezberden kaçarak daha çok anlamaya odaklanın. Çözemediğiniz soru varsa hemen bu konuda uzman olan öğretmenlere başvurarak yardım isteyin.

Okul dönemi boyunca tüm derslerinizde işinize yarayacak ders kitabı cevaplarını yanıtlamayı sürdürüyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz. *

Sayfanın Cevapları:

10. Sınıf Mega Yayıncılık Fizik  Ders Kitabı Sayfa 91 Cevabı

10. Sınıf Mega Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 91 Cevabı 

A. Aşağıdaki soruların yanıtlarını defterinize yazınız.

1. Cisimlerin sürtünmeyle yüklenmesi nasıl gerçekleşmektedir?

  • Cevap:

2. Yalıtkan saplı iki iletken küreyi eşit değerde ve aynı işarette yüklemenin koşulları nelerdir?

  • Cevap:

3. Şeffaf tükenmez kalemi kazağınıza sürtüp kalemtıraştan çıkan odun talaşına yaklaştırınız. Talaş parçacıklarının kalem tarafından çekildiğini, kaleme yapıştığını ve sonra da geri fırlatıldığını göreceksiniz. Bu olayı nasıl a gıklarsınız?

  • Cevap:

4. Metal bir çubuğu çıplak elinizle tutarak yün kumaşa ne kadar sürterseniz sürtün, çubuğun yüklenmediğini gözlemlersiniz. Bu durum nasıl açıklanır?

  • Cevap:

5. Yalıtkan saplı bir metal çubuğun yüklü olup olmadığını, eğer yüklüyse yükünün türünü nasıl saptayabilirsiniz?

  • Cevap:

6. Resim 2.12’deki balonların bulunduğu ortamda ve anda hiçbir hava hareketi yoktur. Balonlar resimde görülen durumda hareketsiz yani dengededir. Buna göre balonların arasında bir etkileşim olup olmadığı, varsa nedeni hakkında ne söylenebilir?

  • Cevap:

7. Noktasal iki yükün birbirine uyguladığı kuvvet, bunların yanına üçüncü bir noktasal yükün getirilmesinden etkilenir mi? Neden?

  • Cevap:

8. Yüklü iki iletken kürenin, yalıtkan saplarından tutularak birbirine yaklaştırılması sırasında kuvvet, enerji ve yük dağılımının durumu hakkında ne söylenebilir?

  • Cevap:

9. Yüklü K, L, M küreciklerinin elektriksel alanındaki kuvvet çizgilerinden bazıları Şekil 2.38’deki gibi olduğuna göre bu küreciklerin yük işaretleri hakkında ne söylenebilir?

  • Cevap:

10. Elektrik yüküyle yüklü bir elektroskobun tablasına bir çubuk değdirilince elektroskobun yaprakları önce kapanıp sonra açılmışsa çubuğun ve elektroskobun yükü için ne söylenebilir?

  • Cevap:

B. Aşağıdaki problemleri çözünüz ve çözümleri defterinize yazınız.

1. Yüklü ve iletken A ve B küreleri arasındaki uzaklık d iken bu kürelerin birbirine uyguladığı elektriksel kuvvetin büyüklüğü fdir. B küresi uzaklaştırılıp A’dan 2d uzaklığa C küresi konulunca A ile C arasındaki kuvvet 2f büyüklüğünde oluyor. Buna göre C’nin yükü B’ninkinin kaç katıdır?

  • Cevap:

2. Şekil 2.39’daki iletken B küresi yalıtkan sapından tutularak önce A, sonra C küresine birer kez değdiriliyor.
Bu işlemden sonra C küresinin yükü q cinsinden ne kadar olur?

  • Cevap: