10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Mega Yayınları Sayfa 126

Değerli öğrencilerimiz Mega yayınları 10. Sınıf Fizik ders kitabının tamamı sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Eğitim bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve amaçlı olarak istenen değişiklikleri meydana getirme sürecidir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Tekrarlar Yaparak Unutmayı Önleyiniz Öğrenilenler zamanla unutulabilir. Unutmayı önlemenin iki yolu vardır. Bunlardan biri öğrenilen bilgileri yeri geldikçe kullanmak, diğeri de aralıklı olarak tekrar etmektir. Öğrenciler öğrendiklerini yeri geldikçe kullanırken hem bunların işe yaradığını görecekler, hem de yeni bilgiler edinmeye motive olacaklardır.

Okul dönemi boyunca tüm derslerinizde işinize yarayacak ders kitabı cevaplarını yanıtlamayı sürdürüyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

10. Sınıf Mega Yayıncılık Fizik  Ders Kitabı Sayfa 126 Cevabı

10. Sınıf Mega Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 126 Cevabı 

1. Dörder kişilik çalışma kümeleri oluşturduktan sonra aramızda aşağıdaki etkinlik basamaklarına göre iş bölümü yapalım.
2. Resim 2.26’daki gibi bir çubuk mıknatısı masanın üzerine koyduğumuzu, karton (ya da pleksiglas) levhayı da mıknatısın üzerine yatay duracak biçimde yerleştirdiğimizi düşünelim. Karton (ya da pleksiglas) levhanın yüzeyine serpeceğimiz demir tozlarının nasıl bir görünüm sergileyeceği hakkında öngörüde bulunalım ve öngörümüzü defterimize yazalım.
1 adet A4 boyutunda karton ya da pleksiglas levha s 1 adet küçük pusula x 1 adet resim kâğıdı x 1 adet öğrenci cetveli x Yapışkan bant Defter, kalem ve silgi
3. Çubuk mıknatısı masanın üzerine koyalım. Karton (ya da pleksiglas) levhayı da mıknatısın üzerine yatay duracak biçimde yerleştirelim. Demir tozlarını pleksiglas levhanın yüzeyine yavaşça ve olabildiğince düzgün biçimde serperek öngörümüzü test edelim. Gözlemlerimizi defterimize yazalım.
4. Demir tozlarının görüntüsünü düzgün çizgilerle defterimize çizmeye çalışalım. Çizimlerimizi arkadaşlarımızın çizimleriyle karşılaştırıp neden böyle olduğunu tartışalım.
5. Resim kâğıdını Şekil 2.84’teki gibi deney masasının üzerine yapışkan bantla sabitleyelim. Kâğıdın üzerine şekilde gösterilen noktaları işaretleyelim. Çubuk mıknatısı, resim kâğıdının ortasına koyduktan sonra pusulayı Şekil 2.84’teki noktalardan birine yerleştirelim. Pusulanın bulunduğu noktaya, pusula ibresinin gösterdiği yönde, 1 cm’lik bir ok çizelim. Aynı işlemi, pusulayı Şekil 2.84’teki diğer noktalara koyarak da yapalım.
6. Çizdiğimiz oklara bakarak 4. maddede çizdiğimiz çizgilerin bir yönünün olup olmayacağı hakkında tartışalım. Tartışma sonucundaki ortak kararımızı not edelim. 4. maddede
çizdiğimiz çizgileri, vardığımız karara uygun olarak resim kâğıdımıza yeniden çizmeye çalışalım.
Şekil 2.84 Etkinlikte mıknatısın yerleştirileceği noktalar

Sonuca Varalım

1. Demir tozlarının mıknatıs çevresindeki dağılımını nasıl açıklayabiliriz?

  • Cevap:

2. Yaptığımız çizimin elektriksel alan çizgilerine benzerliği hakkında ne söyleyebiliriz?

  • Cevap:

3. Çizdiğimiz okların yönelimi hakkında ne söyleyebiliriz?

  • Cevap:

4. Çizdiğimiz okların yönlerini manyetik alan çizgileriyle nasıl ilişkilendirebiliriz?

  • Cevap: