10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Gün Yayınları Sayfa 37

Değerli öğrencilerimiz Gün yayınları 10. Sınıf Coğrafya ders kitabının tamamı sayfalarının cevapları sayfamızda yer almaya devam ediyor. Eğitim bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve amaçlı olarak istenen değişiklikleri meydana getirme sürecidir. Birçok bilim dalının ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan Aradığınız kitabın ilgili sayfasının çözümleri aşağıda yer almaktadır. Eğer doğru sayfayı görmüyorsanız muhtemelen çözümü henüz yapılmamıştır. Bazı öğretmenler derste sürekli not aldırır; fakat bazıları not aldırmayı sevmez. Bunun için öğretmeniniz anlatırken, özellikle de önemli bir konu olduğunu vurguladığı şeyleri mutlaka küçük küçük notlar hâlinde defterinize yazın. Renkli kalemler kullanın, hatırlatmalar yazın. Anlamadığınız şeyleri sormaktan çekinmeyin. Ödev hazırlıklarını dosdoğru yapın ve parmağınız sürekli havada olsun. Türkçe; yorum, kendini ifade etme, değerlendirmelerde bulunma, gözlem ve fikir alışverişinin çok yapıldığı derslerden biridir.

Okul dönemi boyunca tüm derslerinizde işinize yarayacak ders kitabı cevaplarını yanıtlamayı sürdürüyoruz. Eğer ilgili sayfanın cevaplarını göremiyorsanız bu sayfa muhtemelen çözülmemiştir. Bu durumda kısa bir süre sonra sitemizi yeniden ziyaret ediniz. Öğrencilerimize tavsiyemiz buradaki cevapları kitaplarına geçirmeden önce kendiniz yapıp burayı sadece kontrol amaçlı kullanmanızdır. Herkese okullarında başarılar diliyoruz.

Sayfanın Cevapları:

10. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 2. Bölüm Doğal Sistemler Yeryüzündeki Sular Sayfa 37 Soruları ve Cevapları

Toprakların farklı renklerde olmasının nedenlerini araştırınız.

Bunun en büyük nedeni iklim şartlarıdır. Çünkü farklı iklim şartlarında farklı sıcaklık ve yağış şartları vardır. Bitki örtüleri ve toprağa verdikleri organik madde miktarları da farklıdır.
Genel olarak bitki örtülerinin gür olduğu bölgelerde bitki kalıntıları toprağa karışarak koyu renk almasına yol açmaktadır. Buna karşılık bitki örtüsünce fakir alanlarda humus miktarı az olan sahalarda toprak açık renkli olmaktadır.
Soğuk ve nemli bölgelerde bitki örtülerinin kalıntıları sıcaklık yetersiz olduğu için ayrışamamakta ve toprağın üst kısmında organik madde katı olarak birikip koyu renkli toprakları oluşturmaktadır.
Ayrıca sıcak ve yağışlı bölgelerde toprak aşırı şekilde yıkanmaktadır. Buda bitki kalıntılarını götürmektedir ve rengi açmaktadır. Bundan başka bir olayda sıcak kuşak alanlarında toprak içinde bulunan demir ve alüminyum elementler oksitlenerek toprakların kızıl renk almasına yol açmaktadır.
Ana kayanın farklı yapılarda olması da üzerinde oluşan topraklara damgasını vurabilmektedir. Özellikle bu durum kurak ve yarı kurak bölgelerde daha etkili olabilmektedir.
Fotoğraftaki toprağın katmanlı bir yapıda olmasının nedenleri neler olabilir? Bu konudaki düşüncelerinizi defterinize yazınız.

10. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 2. Bölüm Doğal Sistemler Yeryüzündeki Sular Sayfa 44 Soruları ve Cevapları

Aşağıdaki bulmacayı çözünüz.

1. Soğuk ve nemli bölge toprağıdır. Kanada ve Sibirya’da geniş yer kaplar. (PODZOL)
2. Taban suyu seviyesinin yüzeye yakın olduğu yerlerde görülen intrazonal topraklardır. (HİDROMORFİK)
3. Rüzgârın taşıyıp biriktirdiği topraklardır. (LÖS)
4. Karasal iklim bölgesinde çayır bitki örtüsü altında oluşan zonal toprakların en verimlisi. (ÇERNOZYOM)
5. Dönen topraklar olarak da bilinen intrazonal toprak. (RENDZİNA)
6. Akdeniz iklim bölgesinde kalkerli arazide oluşan toprak. (TERRAROSSA)
7. Ekvatoral bölge toprağı (LATERİT)
8. Ilıman karasal iklim bölgesi toprağı. ()
9. Akarsuların taşıyıp biriktirdiği topraklar. (ALÜVYAL)